21 februari 2011

Saffransolja

Färdigt smaksatta oljor är ofta dyra. Betydligt billigare kommer man undan om man gör dem själv. Här har jag lagt saffran  i en neutral matolja. Om jag minns rätt hade jag en påse (0,5 g) saffran i ca. 400 ml olja. Skakade om och lät stå. Blir bara godare med tiden! Perfekt att "skvätta" över  en skaldjurspasta, droppa i en soppa eller ringla över sallad. I kannan i förgrunden har jag samma olja + smaksatt med lite vinäger och så lade jag med de torkade maskros kronbladen (maskros teet jag köpte för ett tag sedan), lite timjan och en nypa salt och en nypa socker,  låt dra -en dressing med smak! 


Bilden nedan: Hade kvar torkade karkadeblommor från senaste långresa. De ligger och drar i olivolja och hamnar kanske i en sallad imorgon som lite extra ögonfröjd . Blommor, vare sig de är nordisk maskros eller orientalisk hibiskus, är (förutom att de ger smak) också så vackra för ögat!

1 kommentar:

M sa...

Ps. låt karkaden först mjukna upp i lite vatten,sila, häll sen olja över blommorna...
Fint skurna nyponskal i rypsolja skulle kunna vara en "nordisk variant"på "syrlig olja".

Skicka en kommentar