6 februari 2011

Uleåborgslimpor

Ett gammalt recept ur boken här.

50 g jäst
1 ltr. ljum kärnmjölk
2 dl sirap
2 msk fint skurna pommeransskal
2 msk salt
1 1/2 msk finstött kummin
800 gr. vetemjöl
800 gr skrätt rågmjöl

Jästen upplöses i lite ljumt vatten, vetemöl iblandas så mycket att det blir en tjock välling, och blandningen får jäsa upp.
Sirapen uppkokas med kryddorna, får svalna, samt blandas jämte en del av vetemjölet i den ljumma mjölken. Den uppjästa jästen, saltet och resten av mjölet iknådas. Degen får nu jäsa till sin dubbla storlek, ältas på bakbordet och delas i tre delar, vilka formas till runda limpor och ställas att jäsa. gräddas i ej för varm ugn ungf. 1 timme, överpenslas ett par gånger under gräddningen.

Har en sats på tre limpor iugnen som bäst. Doftar ljuvligt! Det är samma recept jag redan prövade i somras (då bakade jag bara 1/3 av satsen. Resultatet då gott men hade kunnat jäsa lite längre, man ser den limppan på min nuvarande profilbild) Idag bytte jag ut kärnmjölken mot en liter surmjölk så de blir antagligen lite mer söt-sura. Använde inte riktigt lika mycket mjöl som i ovanstående recept. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar