18 april 2011

Varför Sapere?


Vad lär man sig genom Sapere-smakskola?

– Att lära känna sina sinnen och sin egen smak.
– Att träna sin förmåga att utrycka sig verbalt.
– Att våga prova nya produkter och rätter.
– Att öka variationen i det man äter.
– Att utvecklas till en medveten konsument.

och, skulle jag vilja tillägga, lära sig en sund inställning till mat.

"SAPERE är laborativ metod och det pedagogiska materialet är råvaror och livsmedel. Metoden behandlar inte vad som är nyttigt eller inte nyttigt, utan livsmedel och måltider uteslutande ur ett sensoriskt perspektiv. Näringslära och dietetik är medvetet utelämnade med tanken att först grundlägga ett intresse och en nyfikenhet för livsmedel och den egna kroppens fysiologi"  

Sapere sprider sig ...
T.ex i Jämsä håller de på med Sapere.(text på finska)
och i Åbo! (text på finska)
Jyväskylä är en föregångare! (text på finska). 
Det intressanta är att Sapere är en metod som man kan använda även inom handikappvården eller inom äldreomsorgen. Barn, handikappade, åldringar ja egentligen vem som helst har bara glädje av att lära sig känna sina sinnen. Sapere är en metod man kan använda sig av i daghem, skolor, klubbar, i hemmet. Den väcker nyfikenhet och leder till matglädje. Mat är så mycket mer än bara "massa att fylla magen med". Äter gör man var eviga dag från vaggan till graven så varför inte göra varje dag till ett smakäventyr med hjälp av sina sinnen. Öppna sinnen.

(Tips! På Yle arenan kan man ännu några dagar lyssna på Lördax programserie Familjeliv som behandlar Sapere och gör hembesök hos en familj där maten är i centrum.)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar