17 april 2011

Vegetarisk lunch -skolmat

I början av året började man servera vegetarisk lunch en gång i veckan i alla skolor i Helsingfors. Även skolor i andra kommuner har helvegetariska dagar ibland. Tyvärr består den vegetariska lunchen ofta av något som industrin framställt. Ja t.ex fabrikstillverkade falafel, grönsaksbiffar, spenatplättar eller dylikt. Till falafel eller biffarna kan det serveras en sås med otaliga tillsattsämnen. Varför inte bara en kall joghurtsås eller gräddfilsås smaksatt med t.ex med mynta eller persilja?


Ärter, bönor och linser har stor åtgång
i vårt kök.  

På bilden: en grönsakslasagne med spenat, tomat, riven morot och palsternacka samt ostsås. Till det grönsaker: ärter, tomat, rödlök (som legat i en svartvinbärs marinad), fetaost (som fått dra i vatten en tag för att få ner sältan ), rostad mandelhack, ärtskott. Måltiden kompletterad med ekologisk lättmjölk och knäckebröd. Grönsakslasagne är en rätt som är högt i topp bland "mina barn". 
Spenatplättar lagas från grunden, grönsaksbiffarna likaså. Att de stora centralköken inte kan göra mat från grunden längre är en skam. Den största orsaken är att personalstyrkan dragits ner så radikalt. Så få som möjligt skall laga mat till så många som möjligt. Då blir det inte bra. Men är det verkligen så att vi skall låta industin styra vad våra barn får i sig? Alla som har barn i skolor/ dagisar borde börja frågasätta. Metoderna, innehållet. Vad önskar vi att barnen ska ta sin energi ifrån? Hur få barnen och köken närmare varandra. Mat och måltidsfostran kunde ge våra unga så mycket glädje i vardagen om vi alla bara insåg det.

2 kommentarer:

Mikaela sa...

Tack för tipset! Ser gott ut! Ska apa efter menyn någon dag :)
Mvh, mikaela

M sa...

Lite vitlök i spenat-tomatsåsen också...

Skicka en kommentar