1 maj 2011

Mjöd - Sapere



Vatten, socker,äppeljuice, äppelvin,koldioxid,surhetsreglerande medel (E330), färgämne(E506), antioxidationsmedel (E300), konserveringsmedel, kaliumsorbat, kaliumdisulfit och aromer kan en vätska som kallas mjöd innehålla.
Mjöd kan också vara något helt annat och innehålla: vatten, fintsocker, farinsocker, jäst, citron och russin (+ ev. humle). 

 Sonen, den äldre, hade tydligen missat att jag bryggt mjöd. Och att flaskorna stod rad i rad i kylskåpet. Inför Valborg kom han nämligen hem med en "köpis". Eller mjöd och mjöd föresten, kan man kalla det mjöd om innehållsförteckningen ser ut så där? (Alltså den som beskrivs i inledningen).

 Nå, en möjlighet till en Sapereövning. Det fick bli blindtest. Vilken var vilken? Vad fanns där för skillnader? 

 Kommentarer:
-Den här doftar russin, den doftar mjöd! (hemlagade)
-Den sticker i munnen (köpta)
-Man har lite konstig smak i munnen efteråt (köpta)
-Mycket mer kolsyra (köpta)
-Mammas mjöd!(hemlagade)
-Godast! (hemlagade)

Det var inte alls svårt att avgöra vilken som var vilken. Såg man sedan till färgen så var den köpta (som innehöll färgämne!) blekgul. Hemmavrianten var "farinsocker"-brun. Doften på den köpta var stickig och "konstgjord" medan hemlagades doft var citronfräsch. Ja den köpta hade ju inte ens varit i närheten av en citron då det var någon konstig äppelvariant. Vi var eniga om vilken som var bäst...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar