2 juni 2011

Nordisk mat - en hjärtesak


Vad skall man äta för att hjärtat skall må bra? Ja enligt studien "Nordiet" så är nordisk kost bra som "hjärte-mat". I boken "Hälsosam nordisk mat" av Viola Adamsson och Anna Reumark (2010) ingår en samling recept som ingått i studien Nordiet. I studien  som genomfördes i Bollnäs 2008 undersöktes det om våra nordiska råvaror möjligtvis kunde vara lika bra för hjärtat och blodkärlen som den s.k medelhavskosten anses vara.  Man tog blodprover på försökspersonerna före och efter studien som pågick 6 veckor och man fick goda resultat på både blodfetter och blodtryck. (...drar mig till minnes att jag någongång skrev att den här bloggen INTE kommer att handla om dieter, nu blev det ändå lite.)Tycker den här Nordiet är intressant, inte minst för att den bygger på bra nordiska råvaror och på så vis också tar i beaktande miljöaspekter. Dessutom är den inte fokuserad på viktnedgång utan på hjärt- och kärlhälsa. Recepten är läckra och varierande. Havre lyfts speciellt fram i boken. Havregrynsgröt eller havrekligröt är en bra start på dagen. Fisk har också en framträdande plats. En annan sak som betonas är att man ska äta regelbundet och äta sig mätt. 
  
Hälsosam nordisk mat av Viola Adamson och Anna Reumark.
Till höger en annan bok: Matkultur i norden med fina recept
på traditionssrätter i norden.

Näringsprofil för Nordisk kost 

- bra kolhydratkvalitet, dvs rik på kostfibrer från fullkornsprodukter, frukt, grönsaker och baljväxter.
- bra kostfiberkvalitet dvs rik på beta-glukan, en löslig kostfiber som finns bl.a i havre och havreprodukter.
-bra fettkvalitet dvs rik på fler- och enkelomättade fettsyror i bra förhållande och med ett lågt innehåll av mättat fett.
-bra proteinkvalitet dvs aminosyror från animaliska och vegetabiliska livsmedel som kompletterar varandra till fullvärdigt protein
-rik på vitaminer, mineralämnen och andra bioaktiva ämneb- något som följer med en kost rik på vegetabiliska livsmedel
-lågt innehåll av salt (natrium)
-lågt innehåll av tillsatt socker

Den s.k Östersjökosten som rekommenderas av Diabetesförbundet, Hjärtförbundet och näringsexperter vid Östra Finlands universitet bygger på stort sett detsamma som denna "Nordiet.". Senast idag en artikel i tidningen om hur hälsosam vår nordiska mat är. Rågbröd, blåbär och fisk mår lilla hjärtat bra av!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar