7 juni 2011

Tomglas och pumpernicklar


Idrottsevangemang är mycket bra tyckte jag och kusinerna. Vi var då i åldrarna 8-12 . Kusinerna, bodde invid Centralidrottsplanen. Idrottsevangemang drar folk. Människor som är törstiga. Människor som lämnar tomglas efter sig och för tomglasen får man pant. För panten kan man köpa sig pumpernicklar från bageriet. Sen kan man gå med sina pumpernicklar till kusinernas trädgård där rosorna doftar. Där kan man sitta och dricka saft, sitta och fnissa och grunda "hemliga klubbar" och... äta pumpernicklar. Där satt vi bland doftande cherisefärgade rosor och rosaglacerade pumpernicklar och livet hade ett rosa skimmer . Dofter, färger och smak av sommar och sommarlov.



Pumpernickel är enligt Google ett mörkt rågbröd från Tyskland men det var inte sådana pumpernicklar vi köpte utan pepparkakor glacerade med sockerglasyr som åtminstone här i Finland går under namnet pumpernickel. 

Kom att tänka på pumpernicklarna då sonen, den äldre, nyligen kom hem med en stor påse tomglas. Kompisarna, många av dem, tankar ganska friskt med vätskor under en vanlig skolvecka. Kanske det beror på att de inte blir mätta av skolmaten? Hur kommer det sig annars att de häller i sig upp till en liter ja t.om en och en halv liter Cola på en eftermiddag? Ibland blir det energidrycker. Sonen har tydligen insett att här finns en inkomstkälla, en möjlighet att dryga ut veckopengen. Ja för ingen tycks riktigt bry sig om att retunera sina tomglas... så han samlar i hop dem, flaskorna. Jag är mest chockad över de stora mängderna de tycks dricka och läser man innehållsförteckningarna blir man mer än fundersam.

Ett exempel: Cola av billigaste sort. Man får faktiskt 1 1/2 liter "billig Cola" förmånligare än en halv liter av dyrare fabrikat.  Inte konstigt att de väljer den billiga stora volymen.  Innehållet: Coladryck sötad med socker, aspartam och acesulfam K. Ingredienser: vatten, glukos-fruktossirap, socker, koldioxid, färgämne (E150d), surhetsreglerande medel (E338), aromer (bl.a koffein), sötningsmedel (E951, E950).

Det är vad som dricks av många efter skoldagens slut. Trots att de under just den skoldagen lär ha fått "en någorlunda god pytt i panna". I Sibbo, grannkommunen har man just nu debatterat energidryckeskonsumtionen bland barn. Man önskar att handelsmännen inte skulle sälja sådana drycker till barn under femton. Energidrycker är enligt mig det mest onödigaste som finns! Energi skall man ta från födan och inte från märkliga kemikaliska sammansättningar. Nu har sommarlovet börjat. Det är hett och man blir törstig. Ungdomar är en tacksam målgrupp för dryckesfabrikanterna. Juicer, limonad, energidrycker, shotar, smooties, drickbara jougurtar m.m... ett så enkelt sätt att få energi, så enkelt att hälla i sig. Det blir en vana tyvärr och dyrt är det också!

Enligt  fakta ur tidningen Tid (Nordeas kundtidning) dricker Finländarna sammanlagt ungefär en miljard liter öl, cider, long-drink drycker, läskedrycker och mineralvatten per år. Läskedryckernas andel är 360 miljoner liter! Per invånare blir det ca. 68 liter läskedrycker i året. (Energidrycker nämdes inte i denna faktaruta).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar