20 juli 2011

Mörtexperiment del 2

Mörtexperiment skulle det handla om i sommar. Snart är vi på torpet igen och då fortsätter experimenten men det här är vad jag hittills försökt mig på: gravad mört, grillad mört och stekt mört. Har försökt hitta mörtfakta/recept i gamla kokböcker men de lyser med sin frånvaro. Vallgrens Ville tar inte ens med mörten i sitt kapitel om fiskar i boken Ville-gubbens matkatekes. I Hagdahls bok Kok-konsten som vetenskap och konst skriver H. att mörten är en fisk som inte värderas högt. "De anrättas vanligen som kokta med smörsås, tillsatt med hackad gräslök, persilja eller kapris. Stundom med senapssås eller kall pepparrotssås".
 Fick för länge sedan några recept av några bloggare på mörtrecept som jag tar mig friheten att kopiera här. Kanske är de de som står i turen härnäst. Fler recept mottages med tacksamhet.

Zweis mörtkonserv: Fjälla och putsa fisken ordentligt, skär rakt av i gaffelbitar. Varva ketchup i glasburkar, krydda en gång ordentligt med svartpeppar och salt. Lägg gärna i lite färsk basilika också. Skruva åt locket, ställ i kall ugn, vrid på 150 grader och låt stå 3 tim. Stäng av ugnen o låt kallna. Knacka med nageln på locket för att höra att alla har vakum. Hållbarhet minst ett år.

C.Tikkanens mört cheviche: Stek mörtfileér i lite smör, salta dem inte, när de är stekta ta upp dem och låt dem gå i en marinad av 2 dl vittvin, 2 msk ättika 2 msk socker, 1 tsk salt, 1 dl citronsaft och några skivor rå rödlök, mycket hackad dill och bladpersilja, sätt i kylskåp att stå minst 4 dagar förrän du börjar äta dem.

Av sommarens experiment hittills har gravade helt klart varit bäst, sedan kom stekta. Pojkarna hade inget emot mörten som stekt. Men det var ett pysslande med att få filéerna benfria innan. När vi grillade stoppades fiskmagarna fulla med godsaker. Fyllningen jättegod men fisken smakade denna gång gyttja tyckte vi, ja och så var det det där med benen... Hade några abborrar med på grillen samtidigt och de var många gånger godare. Men abborre är abborre. Få smaker går upp mot det.Fyll fiskarna med: lök,dill, paprika, tomat och mustapekka (svartpeppar)ost och en klick smör, rulla in dem i folie och lägg på grillen. 


2 kommentarer:

Anna sa...

Det är ju bara så coolt, ditt mörtexperiment! Du kan väl vara med o tävla hos mig? Kika in får du se, det handlar om att minska matsvinn, så det passar väl bra? Kram Anna

Monica sa...

Ok. ska vara med för en gångs skull=)! Det roliga med de här experimenten är också att se hur fördomsfria barn kan vara. De är bara så jättenöjda när de vet att "allt de drar upp" duger. Sen om de dessutom steker fisken själv tycks den bara bli godare;)Massor av dill och steka i smör... visst kan man trolla med smaker! Trots att abborre nog ÄR godare./ Monica

Skicka en kommentar