14 augusti 2011

En qvinna...


Marie Linder f. Musin-Pusjkin
1840-1870

...af vår tid", heter en utställning i Svartå slott i sommar. Det blev dags att hoppa i tidsmaskinen igen och ta sig si så där 150 år tillbaka i tiden. Var på besök hos Marie Linder f. Musin-Pusjkin (1840-1870). Grevinna och författare. Hon skrev visserligen endast en bok men skrev också under pseudonymen Stella i tidskriften Vecko-biblioteket. När Marie Linders bok En Quinna af vår tid  kom ut år 1867 var Zacharias Topelius en av de få som förstod att uppskatta den. Boken väckte känslor och många förfasades, inte skulle en kvinna skriva om kvinnosaksfrågor! Marie växte upp bland societeten, fadern hette Vladimir Musin-Pusjkin och härstammade från Moskva och modern Emelie Stjernvall kom från Helsingfors. Den handlingskraftiga och frispråkiga societetskvinnan Aurora Karamzin var Maries moster. Som nittonåring gifte sig Marie med Constantin Linder. Marie var kritisk till den exklusiva miljö hon levde och tyckte att många omkring sig var lättsinniga och fåfänga. Likt sin moster var Marie en kvinna med starkt engangemang, hon frågasatte och såg saker som "kunde rättas till". Under hungeråren 1868-1869 drev hon med sin man Constantin ett sjukhem och några år innan hade makarna Linder grundat den första folkskolan på Nääs. Marie gjorde även saker som fina damer ej bör göra. Halsa en ölflaska i allas åsyn t.ex. eller ve och fasa! hon ställde en ytterst olämplig vädjan till tsar Alexander II på en lantdagsbal i Helsingfors 1863. Hon hade tidigare vädjat om att få byta religion utan resultat, nu vädjade hon om att alla skulle få trosfrihet i Ryssland. En ytterst olämplig vädjan och dessutom av en kvinna. Med facit på hand fick landet sin religionsfrihetslag först år1905. Fyra barn fick Marie tillsammans med Constantin varav en dog i späd ålder. Äktenskapet var till en början lyckligt, men senare kom både älskare och sjukdom in i bilden så de sista åren i Maries liv kanske inte var så lyckliga. Marie dog ung, hon var bara kring 30 år och då hade hennes hälsa redan vacklat en längre tid.
Blickfång på utställningen. Klänning à la
1800-tal. (Har tillhört Agnes Elisabeth
Stenberg)
Så fina kakelugnar!
Dessa kakel från Marieberg.


Maries finporslin med monogram, införskaffat i
Stockholm. (Observera ölflaskan, se text ovan...)


Nybygge enligt gammal ritning.
En alldeles underbar park att strosa i!
 
Svartå slott med guidad tur samt guidad parkvandring rekommenderas varmt! Man omges av så mycket vackert, vare sig det är fråga om byggnadsarkitektur, möbler, kläder, husgeråd! Så fin kulturhistoria och en fläkt från en svunnen tid. Parken också alldeles otroligt vacker med många intressanta träd och annan växtlighet. Skulpturparken har i sommar även ställt ut Minna Äkkijyrkkäs  plåtkor. En intressant kontrast till den omgivande miljön.
Svartå slott





2 kommentarer:

Norrfrids Eija sa...

Det skulle vara otroligt intressant att utforska Helsingfors omgivning, länge sedan man var där och någon "kulturresa" har väl aldrig gjorts direkt. Historiska miljöer ligger mig också nära hjärtat!
Hjärtligt tack för dina fina ord hos mig! Ser att jag här kan få handfasta matlagningstips, något som behövs för en som inte är någon fena i köket...
Eija

M sa...

Du tycks vara en mångkonstnär så tror du säkert kunde börja trolla i köket också=). Ja här finns fina historiska miljöer längs hela kusten. Du härstammar från Finland? Med tanke på ditt förnamn...

Skicka en kommentar