2 augusti 2011

Mörtexperiment del 3


De senaste: Cognacgravad mört och inkokt mört i tomatsås.
Nu har pojkarna fått mörtfiskeförbud.  Cognacmörten väntar ännu på att bli provsmakad. Den i tomatsås prövades som pålägg på knäckebröd. När den stått i tomatsåsen någon dag har de hårda benen mjuknat och man upptäcker dem knappt! Minst lika god som vilken annan långväga "sardin på burk". Sommarens "mört-test" börjar lida mot sitt slut, men ännu har vi mörtar i frysen så kanske det tillkommer något experiment ännu. Mörtexperimenten kom, ju längre sommaren led, att bli mitt och femtonåringens gemensamma projekt. Han som drog upp de flesta, han som rensade, jag som tillredde, han som var en av de ivrigaste att provsmaka, jag som fotograferade och dokumenterade, han som rodde ut med renset till måsarna. Han och jag som "pratade mört". Han t.om skickade en mörtfråga till Naturväktarna på radion. "Varför har endel mörtar konstiga svarta fläckar på sidorna"? löd frågan. Vi försökte undvika äta sådana exemplar, men det lär enligt expertisen vara frågan om en sorts parasit, ofarlig för människan. Vad kom vi fram till då med experimenten. Jo att visst kan man äta mört! Inte är det lika läckert som abborre men bra som enkel lunchmat, till nypotatis eller på smörgås. Dessutom visade sig barnen vara öppna och nyfikna att pröva på. Maken var lite skeptisk till en början, men åtminstone den gravade har han inget emot att vi lagar igen. Summasumarum: Mört kan vi ta till ibland då vi är på torpet, kanske vi inte äter den lika ofta nästa sommar som denna men ratar den helt gör vi inte! 

Citerar femtonåringen: "Mört luktar mer fisk än annan fisk, mört smakar mera fisk än annan fisk, mört är slemmigare att rensa än annan fisk...man måste nog verkligen gilla fisk om man ska hålla på med den".

Cognacgravad mört

5-6 stora mörtar fileeas, gnid in dem med grovt salt och några nypor socker. Dra några drag med vitpepparkvarnen över fileérna och skvätt några msk cognac över.  De är ganska snabbt klara då mörtbitarna är så tunna. Man kan även frysa in dem, ta fram dem senare, låta tina sakta då är de klara att ätas med ens då de är upptinade.

Inkokt mört i tomatsås.

Rensa och fjälla mörten (2-3 medelstora) och skär dem i bitar (med ben och allt). Koka en tomatsås. 2-3 dl tomatkross, 2 msk rypsolja, 2-3 msk ättika, 1-2 msk socker, salt, peppar, 1-2 blad libbsticka. (Vill man ha med lök så kan man ha det, jag hade bara libbsticka). Smaka er fram till en god sås! Koka upp och lägg ner mörtbitarna. Låt fisken koka med en liten stund. Häll upp i ren, steriliserad burk. Vänd burken uppoch ner så bildas vaccum. Låt stå i kylskåp minst ett par dagar för att få smak och "mjukna" innan den äts. Servera t.ex. på mörkt bröd eller knäcke och  persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar