Köttsoppa är väldigt gott om den görs på rätt sätt. Jag har en mor som lagar världens godaste! Och igår blev jag bjuden på den. Mammas köttsoppa med massor av persilja har nog alltid varit en av mina absoluta favoriträtter. I skolorna lagas köttsoppan på ett helt annat sätt. Frysta grönsaker i identiska tärningar. Likadant skurna små köttärningar. Vacumförpackad potatis i tärning... smaken blir, tja inte bara ganska utan mycket ointressant. Utseendet på soppan: en massa små tärningar i lite olika färg. Mammas köttsoppa har variation, en god potatissort i ganska stora bitar, moroten slantad, köttet som fått koka länge mört och gott i stora bitar. Lite kålrot i... svartpeppar, kanske libbsticka och persilja...
Ärtsoppa är en annan soppklassiker. Väldigt gott -inte för ofta, men någon gång då och då. Värmande i höstrusket med en klick senap i. Eller efter en skidtur på vintern. Ärtsoppa är egentligen en fenomenal soppa. Så billiga ingredienser, så mättande, och så "egen" smak. Men vet ni vad... Ärtsoppa serveras inte i mina barns skolor! "Det kommer ibland såna partier ärter som inte blir mjuka hur länge de än kokas...." lär förklaringen vara. Men undrar sa flundran, kan det vara så att centralköken skall ut med maten till utdelningsköken så tidigt att soppan inte hinner koka klart? Ärtsoppa - det som närt vårt land under nödår, under krig och elände...hur kommer det sig att det inte lagas längre? De barn som inte blir bjudna på ärtsoppa i hemmet och inte heller får det i skolan - när skall de lära sig gilla soppan? Är det inte att göra dem en björntjänst då man plockar bort en sådan "matkultursoppa" från menyn? Kanske det bara är här i stan den är slopad? Köttsoppa lagad på rätt sätt och ärtsoppa på skolmatsedeln önskas, tack!
2 kommentarer:
Håller med dig Monica. Tore Wretman skriver följande om den Svenska ärtsoppan, "ärter med fläsk", citat; Om det är någonting man längtar efter så är det ärter med fläsk. Sveriges eviga torsdagssoppa. Och vad som inte får fattas vid servering av torsdags-soppan är den varma punschen till soppan. Den är som ett crescendo i symfonin av ärter, timjan, mejram, fläsk och kött. Och han har stora pretentioner på soppans tillagning och presentation. Ärtsoppan har över 400 år på nacken som en husmanskost. Och vad jag vet om lär det nog inte finnas så hårda ärter att de inte skulle gå att koka sönder, men du nämner det ju själv, maten skall på många håll distribueras så tidigt ut till matsalarna att man har inte haft tid att koka den...hmmrf.. En liten parentes vill jag komma med, ( det är märkligt, att samtidigt som vi restaurangkockar har skaffat oss en yrkesstatus så verkar det som att skolköksorna har slutat bry sig.
Ang parentesen. Har i skolköken stött på en och annan som vill göra maten på annat sätt men som hindras av systemet...tror den största påverkan av systemet skulle vara att förldrar skulle kräva en förändring. Ja om vi alltså vill se att matkultur och traditionsrätter lever vidare. Men det verkar som om föräldrar (med få undantag) bara accepterar läget som det nu är. Man får hoppas att barnen får riktig köttsoppa och ärtsoppa då i hemmen...
Skicka en kommentar