3 september 2011

Världens viktigaste


I Helsingin Sanomat fanns ett uppslag för några dagar sedan över de råvaror man klassar som världens viktigaste. Vår jord börjar bli överbefolkad, och matresurserna är väldigt ojämt fördelade. Det är en sanning vi inte kan blunda för. I Afrika pågår på just nu en hungerskatastrof av kolossala mått. Barn, ungdomar, vuxna tynar bort. Medan detta pågår vräker vi människor på annat håll i oss av vårt överflöd. Ja vi har så mycket att mat t.om slängs på soptippen! Orättvist om något. Vad är räddningen, hur få matförsörjningen i balans? Man kanske skulle tro att ris och soja skulle höra bland de viktigaste råvarorna i världen men så är det faktiskt inte. Det är några anspråkslösa knölar som ligger i toppen. Bataten på plats 1 och potatis på plats 3. Rotfrukter som klarar torka ganska väl.
Här är listan på de fem:
1. Batat Ipomoea batatas
2. Kassava Manihot esculenta
3 Potatis Solanum tuberosum
4. Durra Sorghum bicolor
5. Hirs Panicum miliaceum

Det är de här växterna som bör odlas i större utsträckning. Växter som är relativt snabbväxande och anspråkslösa, inte kräver så mycket. De är de här växterna som räddar liv. Kött och smör är sådana råvaror som miljontals människor bara kan drömma om eller äta ytterst sällan. (Jag vet inte, men tycker det faktiskt är snedvridet med västerländska dieter som lyfter just dessa råvaror till skyarna och ratar de "underjordväxande" fina knölarna när världen ser ut som den gör...)
”Vi i västvärlden kan helt enkelt inte fortsätta att konsumera mer än vår rättvisa del av jordens naturresurser”, Lena Tham på WWF.

Övrigt: I lokaltidningen idag läser jag om Matsnack med Anders Slotte. Ett projekt som bl.a Marthorna ligger bakom. Fint!
Matsnack

4 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Och det besynnerliga är att vissa människor i vissa kostkretsar anser att potatisen, den här lilla obetydliga knölen inte är något värd och därför ej heller av någon betydelse för oss människor, tänk så himla fel de kan ha. De här knölarna har människan dyrkat så länge vi varit homo sapiens och utan dem hade vi gått under. Potatisen hör till en av de råvaror som vi först lärde oss använda, den har vi dyrkat i över 10000 år vi har på senare tid upptäckt medicinska effekter man kan få nytta av ur den, afrikansk blödarsjuka och många andra sjukdomar har vi kunnat bota tack vare potatisen och nu kan vi även avvärja svältkatastrofer i framtiden. Så ingen skall komma och säga att potatisen inte är nyttig. Skall inte nämna någon eller något men förbannad blir man när man tänker över hur illa en del behandlar den här knölen tros att den varit århundradets rotfrukt år 2009.

Christian Tikkanen sa...

Fint Mowe att du tog upp detta, det berör oss alla även hur mycket vi försöker slippa undan det. De här knölarna har räddat mera liv än smör och annat fett åstadkommit på 100 år.

Monica sa...

Kan ju passa på att dela med mig ett av Ville Vallgrens recept här, när det nu blev lite potatistema igen. Citerar Ville: "Potatis, råskrapad skuren i små bitar kokas med hackad persilja i vatten till en mos och avredes med en äggula och smör. Usch bara!så lätt att det gick på enhalv timme. Nu taga vi en god stark Burgunder, röd." Gillar såna här mycket enkla men goda recept där en råvara får vara i centrum.

Christian Tikkanen sa...

instämmer!

Skicka en kommentar