2 september 2011

Sinnenas skafferi del 2 - Sapere

Har tidigare skrivit några rader om boken Sinnenas skafferi. Har i veckan beställt ett till exemplar av boken. Det ska bli ett "låneexemplar". En handbok/ lånebok för intresserade pedagoger och varför inte också intresserade föräldrar. Om man börjar med Sapere inom daghem krävs det nämligen ett bra sammarbete och förståelse mellan kök och avdelning. Mellan kock och pedagoger. Det kräver inte mycket extra tid att ibland ha en Saperestund men ger så mycket! Senaste år, då vi hade Sapere ganska regelbundet hela året märkte man hur mycket barnen gillade stunden. Sen är det faktiskt väldigt skojigt att i privatlivet möta "sina små" t.ex i affären. Barn som är och handlar med sina föräldrar brukar ha en dragning till godisdisken men jag har vid flera tillfällen hittat "mina barn" vid grönsaksdisken ivrigt sysselsatta med att hitta spännande grönsaker. "Den här SKA vi köpa mamma!" sa en liten flicka och kramade om en stor Savoykål en gång när jag mötte henne och hennes mor. Intresse av råvaror väcks av Sapere - inget tvivel om saken.
I år har vi många nya barn. De (och de gamla) fick titta/  klämma/ smaka på små bitar på zucchini i går. Hade en enormt stor och många små. Idag återfanns grönsaken i salladen. I nästa vecka i soppan...

2 kommentarer:

majmamma sa...

Fint! Jag hade också zuccini och frilandsgurka igår och de flesta barnen tyckte faktiskt om zuccinin också! Det var spännande att känna på och märka hur olika ytorna var.

Monica sa...

Ja och den jättestora (som var helt övervuxen!) hade ihåligt ljud när man knackade på den. De riktigt små var förstås allra godast!

Skicka en kommentar