23 oktober 2011

Nyponkräm och annat gott

Skördetiden börjar vara förbi. Ja svamp kan man naturligtvis ännu plocka, ett otroligt trattkantarellår i år!Denna bild är tagen för några veckor sedan under en riktig skördedag. Då var det trångt på spisen. Uppe till vänster: en lunchgröt på emmer, för äta måste man ju också mellan varven. Uppe till höger svamp som väntar på att frysas in. Nere till vänster nypon som passeras (genom potatispressen i brist på chinois) och till höger kokas rosenkvitten.

 

Av nyponen blev det en god kräm. Man behöver inte krångla till det som jag gjorde på torpet, då jag satt och pillade ur fröna från varje nypon innan krämen kokades. Det här sättet går utmärkt: Plocka nypon, skölj dem väl, rensa bort "fästet". Koka dem hela i lite vatten (tillsammans med vanilj eller kanel om man vill). Passera dem när de är mjuka genom en sil, så blir ju alla frön kvar där. Sen reder man med lite potatismjöl eller maizena. Servera med en klick grädde och t.ex som här med lite torkade kronblad från maskros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar