27 november 2011

DyrtidshushållningHittade en gåva på mitt arbetsbord en morgon när jag kom till jobbet. En f.d arbetskamrat hade tittat in och ville ge mig något. Hon råkar veta att jag vurmar för gamla  matrelaterade skrifter/ böcker/ tidningar. Paketet innehöll denna lilla skrift: Svenska Kvinnoförbundet i Finland, Anvisningar för dyrtidshushållning no.4  av Ingrid Graae, utgiven av Söderström& Co 1916.  - med särskilt beaktande av våra viktigaste födoämnens näringsvärde jämte tabeller.
1916 - vad tänkte man om mat då? Ja denna Ingrid ville särskilt lyfta fram ekonomin i hushållet. Hur och vad vi bör äta för att få ut mest energi för pengarna. Alltså inte stirra blint på pris/ kilo utan istället pris/ kalorier. "Det födoämne som har ett lågt pris för 1000 kalorier, är ett billigt födoämne, det som har ett högt pris är ett dyrt , oberoende av pris per kilo." och hon fortsätter..."Liksom en kakelugn kan överhettas, kan man äta sig övermätt, vilket just lätt sker med en så koncentrerat närande föda som svinkött, och då blir det naturligtvis ej billigt. Använd med förnuft tillsammans med billiga vegetabiliska födoämnen såsom potäter, ärter, gryn och dyl ..." Sedan räknar hon upp exempel på "Dyrtidsmiddagar", alltså förmånliga maträtter att äta om man vill spara på slantarna... Här är endel förslag hon ger på "ekonomiskt lönande maträtter" kombinerade med efterrätt:

- Vegetarisk ärtpuré med brödtärningar / potatisplättar med lingonmos
-Vegetariska kåldolmar / bärgröt
-Strömmingslåda / slätvälling
-Blodpudding / rabarbergröt
-Köttbullar / blåbärsoppa
-Rotfruktsoppa / blinier
-Risbullar med kålrotsmos / bärgröt med rågmjöl
-Kött-och potatislåda / havresoppa
- Brödsoppa / ärtbullar med stuvade morötter
- Makaronilåda med fläsktärningar / saftsoppa
-Växtbiffar med potatis och rödbetssallad / mannagrynsvälling
-Ärt-och potatissoppa / arma riddare
-Bönor med salt fläsk / vispad bärgröt
-Blodplättar / risgrynsvälling

Kanske hittas här något middagstips till veckan som kommer... tycker det mesta låter gott!

I skriften fanns även några roliga reklamer, t.ex den om Singers symaskin som "En husmor som iakttager värklig sparsamhet väljer... ty dess lifslängd öfverträffar hennes egen.". Saker gjordes hållbarare förr;).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar