25 november 2011

Vem stal citronen? /Sapere

Under senaste Sapere-smakskola träff med tredjeklassisterna lekte vi bl.a några matlekar. Eftersom doftsinnet var i fokus blev det "doftlekar". Små filmburkar kom väl till pass, jo det finns sådana ännu trots vi lever i digikamerornas tidevarv! Fick en hel hög när jag frågade i en fotoaffär.

Kryddleken: Tolv barn, tolv burkar. Fyra olika dofter. (Kaffe, timjan, kanel och stjärnanis , låt vara att kaffe inte är en krydda men det doftar så kännspakt). Det fanns alltså tre burkar med kaffe, tre med timjan o.s.v. Varje barn fick en burk. Utan att tala med varandra skulle de gå omkring och dofta i varandras burkar och försöka hitta sina "doftgelikar". Det tog en liten stund att hitta. Kaffelaget vann. Sedan fick de ännu dofta på ingefära, kardemumma, nejlika och se hur kryddor kan se ut innan de torkas och mals. Favoriterna, en "Tre-i topp" lista skrevs sedan . Kanel var en självskriven vinnare. Stjärnanisen låg inte heller illa till.

Citrontjuven: Ett eller två barn avlägsnar sig ur rummet. Av de övriga, i detta fall tio, droppas citron på några handpar. Sedan kallas "detektiverna" in. De skall nu lista ut vem som är citrontjuven. Genom att snusa på allas händer hittas såsmåningom de som doftar citron. Den här leken var omtyckt, många ville leka detektiver så händerna fick tvättas emellanåt så olika elever kunde vara tjuvar. Samma lek kan man också göra med andra råvaror, kanske flera på en gång. Ja man kan t.ex ha en löktjuv, en kaffetjuv o.s.v

Som mellanmål lagades stora grönsaksfat med dippsås, som efterrätt fick de ännu äta pepparkakor med färskost och vindruvor. Ville visa hur de söta kakorna passar bra med ostens syrlighet och sälta.
Barn äter grönsaker! Och speciellt bra går de ner då de själva fått skala och skära...  "De Glada Gurkorna", "Vilda Champinjonerna" och "Sura Citronerna" som de tre grupperna kallar sig (då de fick hitta på namn åt sig) såg mycket mätta och belåtna ut när vi avslutade för dagen.

(Ps. På tal om tjuvar... bildtjuvar finns också. Här hittas en.
Men ingen fara Alden, håll till godo med pripelsåsbilden, den kan jag bjuda på=). Vi är ju ense om vad såsen kallas.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar