28 november 2011

Jul med eftertanke

Julen är ett komersiellt spektakel. Den tanken har jag när jag motvilligt går genom shoppingcentret. Tingeltangel, glitter och glans. Så mycket onödigt! Så mycket krafs! Det är lätt att glömma svälten i Afrika när det finns så otaligt mycket annat att omge sig med. Glitter och glamour. Man kan ju intala sig att "Det är ju jul bara en gång om året! Ett dignande julbord, med allt ska det vara! Många klappar under granen"...vi ska vara glada, lyckliga, frossande.
Men faktum är att julen inom familjen för varje år blivit allt mer anspråkslös. Klart att det ska vara några klappar. Något spel, någon bok och kanske något nödvändigt klädesplagg till barnen, som ändå skulle behövas. Vi äter gott, maten vill vi inte pruta på. Men varje jul behöver man inte äta av alla sorter. Någonting kan lämnas bort, något nytt kan läggas till. Variera lite. Visst vill jag värna om gamla traditioner men nytänkande måste också få ta plats. Behöver vi absolut skinka på julbordet? Vi har en massa älgkött i frysen som borde användas. Kunde kanske älgen få bli vår skinka i jul? Älg med kålrot, härligt gott!

"När julen kommer samlar man ihop allt skräp och slänger in i en garderob och stänger dörren.
Köper en hyacint och bakar en pepparkaka. Krångligare behöver det inte vara"
Märit "Hiram" Huldt

4 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Märit "Hiram" Huldt hade nog ganska så rätt ändå. Minns med en lite vemodig och skräckblandad känsla hur skinkan i vår familj aldrig kom på bordet till julen hemma i Finland. Men den enkla anledningen har varit den att julskinka var bannlyst hos oss eftersom den var ett gissel för mig på jobbet, Då stektes det ca 240 skinkor under julperioden så man fick lindrigt sagt leda av dem redan före jul, men däremot så firades julen alltid med renkött till jul av någon underlig anledning... men hör och häpnad Nu längtar jag faktiskt efter att få en julskinka till julbordet, om aldrig så stor men i alla fall... tiderna förändras och vi med den... God jul så här i förhand.

Monica sa...

"Oikeutta eläimille" har ju dragit igång en anti-skink kampanj här i landet (passligt innan jul) p.g.a de svineriaktiga förhållandena på några svinfarmer....så har kanske blivit lite påverkad. En "lycklig ekogris" borde det vara om man vill se skinka på julbordet. Får se vad det sen blir. Fisk är också gott och allt möjligt annat.Ps. Känner du till kokboken "Skeppskocken hjälpreda för kockar och stuertar" 1904, Aina Panelius (finlandsvenska som grundade en kock- och Stuertskola i Åbo 1901 efter att hon varit i Norge och gjort sig bekant med "af staten underhållna stuertskolor"), fick låna den av en släkting till Aina.

Monica sa...

...och lånade av samma person äfven Gustafva Björklunds kokbok för Husmödrar anno 1882, som jag ska studera med andakt. Den hade du ju också hittat.

Monica sa...

...det var visst... "tjenare och tarfliga hushåll" du kom över. Denna är ju inte alls så gammal;) dessutom 11:te upplagan.

Skicka en kommentar