1 december 2011

Hirams smörpepparkakor


Lagade pepparkaksdeg här hemma ikväll. På jobbet har det redan bakats men hemmakakorna har det inte hunnits med. Gjorde en helt "traditionell" deg, men vid sidan om gjordes även en liten sats med Hirams smörpepparkakor. En snabbvariant på pepparkaka! De har den fördelen att de kan bakas, ätas samma kväll medan den vanliga degen bör vila ett dygn. Egentligen ska det vara kardemumma och kanel i Hirams kakor men vi ville ha både nejlika, kanel och ingefära så det fick bli det istället. Goda!

Hirams smörpepparkakor (ur Hirams bästa kokbok)

225 g smör
2 1/2 dl socker
2 tsk bikarbonat
1 ägg
1msk sirap
6 1/2 dl vetemjöl
3 tsk kardemumma
3 tsk kanel

Rör smör och socker pösigt. Blanda bikarbonaten(soda) i ägget och rör ner i smeten tillsammans med sirap, mjöl och kryddor. Trilla sedan små runda kulor mellan händerna. Lägg de blivande pepparkakorna på lite avstånd från varandra på plåtarna Platta med handflatan till kulorna så det blir tunna kakaor Grädda 200 grader 8-10 min.

Förra året hade jag en adventskalender här i bloggen. Ingen i år då jag knappast kommer blogga alla dagar, men kanske lite mer julbetonade blogginslag än vanligt är att vänta...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar