8 november 2011

Rosenkvitten-lavendelparfaitUnder senaste veckoslut/ allhelgonahelgen blev det en hel del experimenterande i köket. Av någon anledning var desserterna prioriterade. Rosenkvittenparfait smaksatt med lavendel på en tranbärslag-spegel t.ex. Visst hittade jag en elegant skål till den! Alvar Aaltos klassiker, den allra minsta modellen. Brukar vanligtvis använda den som sockerskål. Hade bara en, så övriga portioner blev inte lika elegant upplagda. Sedan lagade vi goda norska Sveler en kväll, och så blev det ytterligare en dessert, med inspiration från den nordiska naturen. Återkommer till den och Svelerna i ett senare skede.

Den här parfaiten hade jag lagat tidigare i höstas så tog bara fram den ur kylen. Det blev en bra kombination att smaksätta parfait med rosenkvitten och lite lavendel!
Receptet var i övrigt samma "basrecept" som det här men inga pepparkakor och bär utan istället lite rosenkvittensylt (ca.4-5 msk) och lite smulad lavendel. Tranbärssmaken passade också utmärkt till. Några krossade gröna pistachnötter på toppen hade ännu varit "pricken över i:et". Eller bara ett par blad citronmeliss.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar