18 december 2011

Siri och ABC

Läste boken Siri av Lena Einhorn. Siri von Essen, gift Wrangel, senare omgift med August Strindberg. Siri, flickan med teaterdrömmar. Längtan till teatern, skådespeleriet. Hon gav upp den obekväma "rollen" som officershustru när hon mötte August. En skandal i societeten! Två starka individer med en vilja att leva tillsammans, jämlikt sida vid sida. Till en början gick det vägen. Men sedan började problemen.

"Lena Einhorn bygger skickligt en övertygande psykologisk studie av två människor som verkar som skapta för varandra, men hon reserverar helt naturligt sympatierna för den Siri som byter ett fängelse mot ett dårhus."
Jonas Thente DN

Paralellt med att jag läste Lena Einhorns bok läste jag en annan bok (som jag även läst förut): Ville Vallgrens ABC bok. Om livet i Paris under senare delen av 1800-talet. Kom ihåg att Ville beskrivit möten med paret Strindberg i den. Ville berättar om glada stunder hos Calle Larsson och Karin där även "det lyckliga paret Strindberg" ibland dök upp. Ville och hans (första) fru Antoinette fick  bl.a inbjudan att fira jul (1885) hos Strindbergs i Paris. Intressant att läsa böcker som flätar ihop händelser. Det hände mycket där i Paris på 1800-talet..och så mycket god mat de åt!

"Vallgren imponerar i sitt monumentala verk med ett livsmod och en brio, som vanliga dödliga knappast ens uppnå med champagne i blodet. Han berättar om konstnärsliv i sus och dus – med ett otroligt minne för mat och dryck och lustbarheter; och anslår han även mjukt vemodiga strängar, så upplysa de oss endast om hans borgerliga jag, hans levnadsfriga väsen i handel och vandel."
Rolf Lagerborg

Boktips!
Siri, Lena Einhorn , Nordsteds 2011
ABC bok, Ville Vallgren, 1916 Söderströms& co / nytryck: 2003, Gummerus OyInga kommentarer:

Skicka en kommentar