4 januari 2012

Laxpirog - Sapere/ laga mat med barn


Rolig rätt att knåpa ihop tillsammans med barn! Deg att forma. Fyllning att röra ihop och bre ut,"locket" att lägga på på, pensla, dekorera med ögon och fjäll (t.ex klippa "fjäll"mönster med en sax) mycket som även små barnahänder klarar av galant. Innan man fixar till fisken kan man göra sinnesövnigar (Sapere) T.ex. dofta och smaka på dillen, lyssna på ljudet av äggen som hoppar i kastrullen, provsmaka lite av den ihopblandade massan. Och slutligen titta, dofta och SMAKA på den gyllene fisken, när den kommer ut ur ugnen. För som en fisk ska den se ut -fiskpirogen!
Ingredienser:
kokta ägg (3- 4 st)
havre-ris blandnig ca. 2 dl kokas
fint skuren dill (1 dl)
300-400 g rökt lax (vi hade varmrökt men kallrökt går också)
smetana (hade kanske 1 1/2 dl)
senap några matskedar
salladslök, finskuren en stor näve
vitpeppar, någon nypa

Hacka de kokta äggen smått, blanda med kokta havre-riset, finfördela fisken, och rör ner resten av ingredienserna. Klä formen med deg, fyllningen i, locket på...pensla med ägg strö sesam eller vallmofrö över. Ta t.ex två kryddpepparkorn till ögon
Ca.35 min i 200 graders ugn.

Denna gång använde vi färdig bladdeg från affären. Kavlade ut lite tunnare och formade. Vill man så gör man sin egen deg...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar