7 januari 2012

Serier, Hiram och ost

Designmuseet på Högbergsgatan 23, Helsingfors.
På serieutställingen "Hyppää ruutun" visas serier
av finländska tecknare ...under en 100 års period.
Utställningen har pågått ända sedan oktober  och
avslutas imorgon.


Allt från Ilmari Vainio till dagens serietecknare.
 
T.ex. Mauri Kunnas

En runda till Sanomahuset där en karikatyrutställning
pågår (1.1-15.1) blev det också.

Dessutom en runda på Hagelstams antikvariat. Hittar en Hiram jag inte har=)! Och...så fanns där några dyra rariteter i kokboksväg som jag dock inte köpte.

Köper en ost, en god Gouda.
Träffar övriga familjen som kommit till storstan senare än mig.

-"Nå hittade du nåt på rean?"
-"Ähum, rean...den glömde jag.
Men titta här! En ost!... och en Hiram!"

8 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Monika vad slags rariteter var det i kokboks väg... finns det någon reel möjlighet att man kan
få kontakt med ägaren...?

Christian Tikkanen sa...

Kom att tänka på att de har säkert en egen hemsida, vilket kunde bekräftas, surfade in där och hann redan beställa 4 böcker daterade 1800-tal, där finns ju en hel uppsjö intressanta kokböcker, det blir att besöka dem live en gång.

Monica sa...

...Där fanns både Cajsa W och Gustafva B och några andra intressanta. Några i bra skick andra i sönderfallande...Hagelstams är bra då man hittar så mkt svenskspråkig litteratur där i motsats till många andra antikvariat i Helsingfors. Berätta vilka bestälde du? Det fanns en Hagdahl daterad 1887 i en annan affär. Inte hans klassiker utan en tunnare som hette ngt annat...

Christian Tikkanen sa...

Beställde Emma Ekströms kokbok: Från presidentens kök, Anna Fribergs kokbok för folket 1898,Höökenbergs kok-konster från 1853 och den stora rariteten som de råkade ha inne vilken jag också tror att de inte visste var en av det största rariteter man kan snubbla över i nordiska sammanhang: Den Swenske kocken från 1845 den andra upplagan. Den kokboken bestämde jag att de skulle sända med försäkring då jag fick reda på via Grythyttan antikvariat att den boken är värd minst 16 000 kronor och jag fick den för 120 euro snakka om tur...

Christian Tikkanen sa...

Jag måste absolut göra ett besök i det där anrikvariatet till sommaren...där är ju rena rariteter man kan fynda åt sig.

Monica sa...

Grattis!! Roligt att jag kunde tipsa en samlare=)! Jag köpte bara böcker av yngre datum nu... ångrar lite att jag inte tog Gustafvas bok då jag funderade ha hennes recept på 1800-talsmiddagen i februari, men jag har ett lånat exemplar och lite andra böcker om henne, får se... kanske jag ännu åker efter den.... Förutom Hiram köpte jag Alfredssons&Povel Ramels Palsternacka från 1987, den är rätt skoj! Middagstips för hela året.

Christian Tikkanen sa...

Om du någongång snubblar över Sten Broman &Alfredsson och Povel R med deras skruvade koklbok: "MOTROTEN" så måste du bara köpa den man blir bara så full av skratt när man läser den, men också full av allvar är den. Gedigna husmanskost recept är den full av också.

Monica sa...

Tack för tipset!

Skicka en kommentar