I Svenskfinland : fastlagsbulle, i Norge och Danmark: fastelavnsbolle och på finska laskiaispulla medan svenskarna (och Ture Sventon) äter semlor...eller som Ture säger temlor.
Mitt recept på ca. 10-12 st
Mitt recept på ca. 10-12 st
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 ägg
en nypa salt
1/2 krm kardemumma
vetemjöl...tja? kanske 8 dl el något ditåt Tills degen känns "rätt"....
100 g smör
Mandelmassa
2(-3 )dl Vispgrädde
Florsocker
Värm mjölken till 37 grader, lös upp jästen, tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Rör till en jämn deg. Börja knåda in mjölet lite i gången. Tillsätt rumsvarmt smör i slutskedet.
Jäst till dubbel storlek. Baka ut till bullar, låt jäsa under duk. Pensla med ägg. Grädda 200 grader ca. 10-12 min. Låt svalna.
Vispa grädden ganska hård. Lägg i spritspåse. Blanda en klick grädde (eller en skvätt mjölk) med mandelmassa och lite av bullarnas innehåll (skär ett lock i varje bulle, ta med en sked och gröp ur lite av bullen). Fördela mandelmassblandningen i varje bulles "hålighet". Spritsa grädde, locket på, florsocker över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar