16 februari 2012

Potatisens smakord/ Sapere

"Med smak av smörig kastanj och inslag av mandel, valnöt och gröna ärtor... " nej det är inte ett vin som beskrivs trots att man kanske kunde tro det. Det är "King Edward", potatisen.
 Lika väl som man kan beskriva viner kan man sätta ord på potatis. En potatis är en potatis, men så kan man ställa sig frågan - en hurudan potatis? Det finns så enorma skillnader! Tidigare har man mest talat om "fast" eller "mjölig" och vad just den sorten lämpar sig bäst för. Men det beskriver inte själva smakenI denna artikel kan man läsa om "potatissmakord". Läs även här! För det är ju så, att inte bara viner kan beskrivas mer ingående. Ta olika äppelsorter, matoljor, choklad..., ja vad som helst. Börja jämföra, lägg ord på smaken och råvaran blir med ens så mycket intressantare. Man märker lättare vad man gillar, man  lägger märke till de nyanser man inte tycker om. Det är detta som till stor del är Sapere! Att träna sin tungas smaklökar för att känna variationerna, och tillsammans med de övriga sinnena få ut så mycket mer av det man äter.

Det har blivit rätt många olika potatisar denna vecka och än är inte veckan över. "Ditta" var mycket fast i konsistensen, den kokades med i en fisksoppa...och fick koka ovanligt länge för att inte smaka rå. Smaken var sedan ganska neutral. En "vardagspotatis". En speciellt god potatis var däremot  ekologiska "Melody".Tyckte jag kände en mild nötsmak där. Eller kanske det var kombinationen med rödbeta och getost som gjorde att den helt klart blev veckans "vinnare" i mitt lilla potatistest. Halverade rödbetor, morot och potatis , lät dem först gå några minuter i micron på full effekt för att förkorta tillagningstiden. Sedan in i ugnen med lite rypsolja, timjan och flingsalt. Skivad getost och lite honung över de sista 10 min i ugnen. Den kvällen hade vi också rullat lite köttbullar med yngsta sonen...men han föredrog rödbetan! Tog bara några få köttbullar men ville ha mycket rödbeta.

På jobbet visade det sig sedan att jag också fått en säck Ditta. Den skars i tunna skivor och fick sällskap av batat, ost och gräslök i en gratäng.  Lite för fast för ändamålet men just då hade jag ingen annan att ta till. Då var  Mathildan jag fick senare i veckan mer lyckad, den har vi ätit i dag i form av potatismos.
Veckan (på jobbet) i övrigt: Har bakat mycket. Vi tjuvstartade med fastlagsbullar (-semlor, som de kallas i Sverige). Vi har sportlovsstängt nästa vecka så därför gjorde vi dem redan denna vecka. På Alla hjärtansdag blev det råghjärtan med sesamfrö till mellanmål. Goda! Hade några deciliter skållad råg i en vanlig bröddeg. Penslade dem med ägg och strödde sesamfrön över.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar