Fänkål, Foeniculum vulgare |
-"Det ska man äta om man har ont i magen!" upplyste en fyraåring som fänkålen inte var helt obekant för. Fänkål var veckans "Saperegrönsak" och barnen var rörande eniga om att det var gott. Råa fänkålsbitar åts tills skålen var tom. Sen doftade de ännu på fänkålsfrön och konstaterade att det gröna på fänkålen liknar dill men är godare. Fänkål återfanns i salladsdressing och i en potatis-purjosoppa under veckan.
Fänkålsdressing:
Skär en bit fänkål i små bitar. Stöt några teskedar fänkålsfrön i mortel. Lägg fänkålsbitar och den stötta fänkålen i en ren glasburk. Slå över 2 dl rypsolja och 1/2 dl äppelvinäger. Skaka om. Låt stå och dra och ge smak tills nästa dag. Sila (men spara fänkålsmassan, den kan användas till något annat t.ex toppa någon ugnsgrönsak med eller mixas ner i en soppa). Den silade olje-vinägern smaksätts ännu med en nypa socker (eller honnung) en nypa salt och lite vitpeppar (och lite mer vinäger) om man så önskar. Tillsätt lite vatten eller apelsinsaft, rör om och använd som salladsdressing.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar