24 juli 2012

Apelsincharlotte och salt paj

Lite fler exempel på tonårssonens framfart i torpköket. Apelsincharlotte hade de gjort någongång under hussalektionerna i skolan , nu ville han visa vad han kunde. Denna fick blåbär i fyllningen. Byter man ut apelsinskivorna mot skivor av rulltårta får man en klassisk Charlotte russe, (detta recept dessutom äggfritt då man använder kvarg). Apelsin och blåbär smakade ovanligt bra ihop! Innan den avsmakades åt vi en  paj med rökt ren, salladslök, ost och kantareller (som han och jag knåpade ihop tillsammans)Så mycket godare kan inte en paj bli!




Apelsincharlotte
2 apelsiner
1 dl vispad grädde
2 dl kvarg
1/2-1 dl fintsocker (1/2 dl räckte bra...)
2 dl  (valfria)bär
3-4 gelatinblad
1/2 dl vatten eller saft

Skala och skär apelsinerna i skivor. Klä en form invändigt med skivorna. Vispa grädden och blanda med kvargen och socker. Låt under tiden gelatinet mjukna i kallt vatten. Krama ur gelatinet och smält det i 1/2 dl kokhett vatten. Rör ner gelatinet i grädd-kvargen. Rör ner bär. Häll blandningen i skålen. Låt stå i kylskåp minst en timme. Lägg ett fat över och vänd upp och ner på skålen. Skär med en bra kniv snygga bitar.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar