15 augusti 2012

Lax eller brax?


I början av 2000-talet importerade vi 8000 ton norsk odlad lax till Finland. Idag är siffran 32 000 ton! Norrmännen vill ytterligare öka exporten. Men ska vi verkligen importera odlad fisk i sådana mängder? Fodret som dessa odlade laxar äter har under de senaste åren alltmer blivit av vegetabilisk ursprung. Fiskar som tidigare åt, för dem "naturlig föda"; fisk, skaldjur och plankton  äter alltmer  majs- och sojabaserat foder.

I Finland vill man reduceringsfiska de överstora mört- och braxbestånden till förmån för bl.a gös och abborre och renare vatten. I dag kom ett radioinslag i radio Vega om att projektet framskrider bra i Österbotten. Brax köps upp till offentlig måltid, nu ska vi äta braxbiffar istället för lax! De har fått gott mottagande. Men ännu löper inte hela kedjan här i södra delarna av landet. Uppsamlingsplatser för reduceringsfisken finns och yrkesfiskarna är redo men logistiken fungerar inte riktigt ännu.  I dagens tidning (Bbl) funderade Heidi Ekholm i en kolumn varför minkar ska matas med strömming. Varför inte mört? Strömmingen kunde vi äta istället.
Om vi lärde oss uppskatta den s.k. skräpfisken som matfisk så skulle vi inte behöva importera så mycket. Det finns annat än norsk odlad billiglax och då menar jag inte fiskpinnar eller fyrkantiga sejpaket i frysdisken.  Vi borde lära oss uppskatta all fisk! Vill ni ha tips på fiskrätter kan ni kolla här i bloggen under etiketterna: fisk eller mörtexperiment.

Läs mer om den odlade laxen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar