Skäggriska och skogsriska hade jag i denna ättikssvampblandning. De bör kokas innan lagen hälls över. |
Koka upp en 1-2-3 lag
1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten
tillsätt ev. kryddor. Jag tog det jag hittade först i skåpet: några hela nejlikor och några kryddpepparkorn.
När lagen kokat låt den svalna något. Slå sedan lagen över svampen så den täcker helt. Låt stå svalt i ett skafferi eller i kylskåp.
När svampen skall ätas: låt rinna av, ät som sådan eller rör ner smetana eller creme fraiche, finhackad gul- eller rödlök. Smaka dig fram om du ännu vill ha i något. Behövs det mera salt? Servera svampen med nykokt potatis, som pålägg på bröd eller som tillägg till någon maträtt.
Ps. 1-2-3 lagen är också väldigt god till överblivna strömmingsflundror. Stekt strömming en dag, nästa dag inlagd...
Här hittas lite andra svamptips!
Och här en svampguide.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar