24 september 2012

Ättikssvamp (i 1-2-3 lag)


Skäggriska och skogsriska 
hade jag i denna ättikssvampblandning. 
De bör kokas innan lagen hälls över.
Skär svampen i bitar och koka upp dem i kraftigt saltat vatten. Låt koka minst 10 minuter. Häll bort vattnet. Pressa ut kokvattnet och spola svampen ännu. Låt svampen rinna av. Häll dem i en ren burk.

Koka upp en 1-2-3 lag
1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten
tillsätt ev. kryddor. Jag tog det jag hittade först i skåpet: några hela nejlikor och några kryddpepparkorn.

När lagen kokat låt den svalna något. Slå sedan lagen över svampen så den täcker helt. Låt stå svalt i ett skafferi eller i kylskåp.

När svampen skall ätas: låt rinna av, ät som sådan eller rör ner smetana eller creme fraiche,  finhackad gul- eller rödlök. Smaka dig fram om du ännu vill ha i något. Behövs det mera salt?  Servera svampen med nykokt potatis, som pålägg på bröd eller som tillägg till någon maträtt.

Ps. 1-2-3 lagen är också väldigt god till överblivna strömmingsflundror. Stekt strömming en dag, nästa dag inlagd...

Här hittas lite andra svamptips!
Och här en svampguide.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar