1 september 2012

Havtorn-morotsmarmelad


Idag doftade det så gott här hemma i vårt kök! Dofter av havtorn, morot och timjan! Blev en marmelad. Havtornsskörden ökar lite år för år. Buskarna har bara några år på nacken. 3 buskar varav två ger bär. I år blev det sammanlagt ca 5-6 dl. Inte så mycket med andra ord, men jag drygade ut marmeladen med morot. Vacker färg och god kombination. Timjan och havtorn gillar också varandra.

Receptet på ett ungefär...
1 del grovt riven morot
1 del havtornssaft (koka bären först och passera genom sil)
1 del socker
timjan
lite vatten

Koka i hop under omrörning (har du mer socker i går det snabbare eller så använder du syltsocker.) Smaksätt med en nypa timjan. Och slutligen det där lilla extra som avrundar sötman och syran. En pytteliten nypa salt. Med betoning på pytteliten. Häll upp i ren burk. Den stelnar ännu lite när den svalnar.

Och har man inte egna buskar med bär så kan man förstås köpa havtornssaften på flaska.

En nordisk variant på apelsinmarmelad!

1 kommentar:

Monica sa...

2012 skrev jag att vi fått ca 5-6 dl. Nu fyra år senare blev det 5-6 l! Rekommenderar varmt denna buske, trots det är lite knepigt och tidskrävande att plocka bären. Smaken är bara så god!!

Skicka en kommentar