16 september 2012

Skolmatsoperationer


Förra veckan var jag en kväll på Operation skolmats slutseminarium i Borgå. Lyssnade på Björn Helsing och på Pierre Hanell. Björn berättade om projektet Operation Skolmat som nu lägger punkt, men som förhoppningsvis gett inspiration till många. Den svenske kocken och matforskaren Pierre Hanell  har jobbat mycket med skolmatsfrågor i Södertälje. Att skolkök kan se väldigt olika ut i olika kommuner kommer man inte i från, vare sig det gäller skolkök i Finland eller skolkök i Sverige. I Södertälje har man infört en hel del förbättringar de senaste åren. Ja som att t.ex slopa de stora centralköken och istället börjat laga maten på plats! Härdade fetter finns inte längre i Södertäljebarnens skolmat och man försöker laga så mycket mat som möjligt från grunden med säsongsråvaror. Låter som ljuv musik i mina öron.

I Södertälje har man nyanställt kockar till skolköken. "En yrkesman kostar mer men han jobbar för två! Han har ett helt annat kunnande  också i logistik och han kan göra mat av resterna så det knappt blir nåt svinn..." Pierre Hanell
Enligt Pierre har förändringarna inte ökat utgifterna, de kör med samma budget som innan.

Andra nyheter från skolmatsvärlden:
- I senaste nummer av den finska tidningen Aromi läste jag att man i Malmö kommer att slopa det stora centralköket, Kronetorpsköket(10 000 portioner/ dag) och istället satsa på mindre enheter. Så bra!

....i samma tidning ett reportage om  Pargas i södra Finland som gått i hop med  Houtskär, Iniö, Korpo och Nagu. Där har man i skolkökssammanhang satsat på "cook and chill" och "tänker stort" d.v.s det system som man i Sverige alltmer börjat frågasätta... så olika kan man tänka.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar