12 december 2012

Ägg- och mjölkfria pepparkakor


Det finns få matbloggare som inte skriver ett ord om pepparkakor den här tiden på året. Jag är inget undantag. Pepparkaksfabriken har varit i full gång redan länge och börjar tappa räkningen på alla degar och utbakningar. Men så blir det då man jobbar på dagis och sen ännu vill ha pepparkaksdoft hemma också. Har i år prövat lite olika recept. Det har blivit: Bästa pepparkakor ur Martas kokbok,  Hirams smörpepparkakor (som egentligen inte är pepparkakor utan mer en snabbvariant av tjocka kakor med pepparkakskrydda) och nu senast prövade jag här hemma Margit Veas recept. De blev spröda och goda! Idag blev det ännu en liten sats pepparkakor på jobbet  som skall passa dietbarnen, utan ägg- och mjölkprodukter så smöret blev utbytt mot margarin. Imorgon är det Lucia! Så pepparkakorna kommer att gå åt.

Pepparkakor utan ägg och mjölk

1 dl sirap
2 dl socker
100 g margarin
1/2 tsk nejlika
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk soda
ca.4- 5 dl ekologiskt vetemjöl (byt ut en del vetemjöl med spelt(dinkel) om ni vill!)
(några msk vatten ifall degen känns för torr)

Blanda smält margarin med sirap och socker så att sockret löser sig. Blanda i kryddorna. Strax innan det kokar dra av från spisen och rör ner sodan. Tillsätt vetemjölet (+ ev. lite vatten). Låt stå i kyl över natten. Baka ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar