8 december 2012

Hjortronglace anno 1911


Ett gammalt recept på hjortronglass som jag tänkte försöka mig på. Men jag tror jag halverar satsen vid första försöket. Kanske nåt för julbordet. Hittat i Kokbok för hem och skola (Reinilä, Callonius och Krank, 1911)

4 dcl. grädde
1 dcl. socker
1 dcl god grädde
8 dcl hjortronmos
2 dcl. socker

Sockret kokas med 4 dcl. grädde och slås upp att kallna. Däri blandas den till hårt skum slagna grädden och blandningen fryses. Då glacen är till hälften frusen , iblandas det passerande hjortronmoset tillsatt med sockret, varefter frysningen fortsättes.

Då  på den tiden då receptet plitades ner hade man inte frys så istället använde man en sån här:


Kring dosan i glacemaskinen nedpackas varvtals med krossad is och grovt salt. Locket bör vara väl tillslutet så att intet salt tränger ner i dosan. Då glacemaskinen är i ordningsställd och dosan genomkyld ihälles den kallnade glaceblandningen som endast får fylla dosan till 3/4, varefter glacen vrides till den är frusen. Salt och is påfyllas efter behov. Vattnet som bildas då isen smälter tappas ut. Frysningen pågår 1/2-1 timme. (Fakta från boken som nämns ovan).

Annat gott parfaittips som passar bra till jul hittas här med vinbär och pepparkaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar