20 januari 2013

Hirampriset 2013, Metsän tarina och surdegsbröd med rosmarin


Idag tillkännagavs vinnaren av årets Hirampris. Ett pris som delats ut  bara en gång tidigare, 2012 , och då var det Lotta Lundgren som fick äran. Årets pristagare blev....
Margit Richert

Idag har 3/4 av familjen varit på bio. Såg en väldigt fin naturfilm, Metsän tarina (Skogens berättelse) av Hannu Siitonen och Mikko Pöllänen inspelad i en finländsk urskog. Bland biopubliken fanns ganska många småbarn (under skolåldern). Funderade lite innan hur dessa barn skulle orka se en naturdokumentär i över en timmes tid men de satt alldeles tysta och insöp de vackra scenerna. Det är visst något magiskt med skogen. Den lugnar, t.om då den visas på vita duken. I filmen fick man följa med hur djur, fåglar och insekter lever "vardagsliv", hur små djurungar matades, lekte och smög omkring, det faschinerar.
 -"Jag är inte alls rädd" hördes en liten pipig barnröst i biosalongen då det drog ihop sig mot oväder i urskogen och djuren började se oroliga ut. Det var väl det enda spänningsmomentet i hela filmen. Det räckte bra och man längtar efter långa skogsvandringar igen. Det finns så mycket att iaktta i skogen om man bara ger sig tid.
Metsän tarina

Surdegsbrödbakning har också hört till dagens program. En vete-rågdeg som smaksattes med torkad rosmarin och även lite nyponskalmjöl och lite honung. En bra kombination!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar