10 januari 2013

Nyheter från "matvärlden"


Lite  goda nyheter från "matvärlden".

-I Finland ska den ekologiska odlingen öka från nuvarande 13% till 20% . D.v.s 1/5 av den totala odlingsarealen skall vara ekologisk år 2020. Samtidigt kommer  lokala råvaror lyftas fram i allt större utsträckning.

-Jord- och skogsbruksministeriet funderar på att byta namn! Senare i vår fattas beslut om ministeriet i framtiden istället skall heta Mat- och naturresursministeriet (Ruoka- ja luonnonvaraministeriö). Till strategin hör att mat- och naturresursfrågor kommer att prioriteras i större utsträckning än tidigare. Att trygga inhemsk matproduktion hör till det viktigaste frågorna.

- Vecka 12 är utlyst till "nordisk skolmatsvecka", då är det nordisk mat som gäller inom offentlig måltid för våra barn och unga i hela norden.

- 17.2 hålls följande "Restaurant Day". Initiativet som startade i Finland för två år sen sprider sig globalt. Vem som helst får öppna restaurang för en dag. Så... engagera era barn eller er själva i  matglatt arbete!=)

Kom på mig själv att ha läst Finlands största dagstidning  Helsingin Sanomat (Hesari), från första sidan till sista i dagarna tre! En tidning som i veckan fick förnyat format, från att ha varit en megastor tidning är den nu en tabloid. Mycket bättre så! Torsdagens matsidor "Ruokatorstai" kanske inte riktigt lika tjusiga som de var i det stora formatet, men man vänjer sig. I dagens nummer var temat musslor och räkor och sen fanns det en test på olika apelsinjuicer och en artikel om  antikexpert Bernt Morelius och köksantikviteter.

Här hemma blev det ärtsoppa till middag.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar