10 februari 2013

Sparre, Warg och kokad lake
Att koka lake

"Lägg laken uti kalla vattnet och låt honom sakta koka tills dess han börjar bliva mjuk, och då saltas han. Låt emmellertid ett gott stycke smör med ett halvt skedblad mjöl uppfräsa uti en kastrull, slå sedan en eller två slevar vatten därpå, och låt koka med en hel lök, som skäres itu, fint hackad persilja, litet pappar och salt, sedan lägges laken däruti, och låt det på sakta eld stå att koka, men omskakas så och då, och när det anrättas rives muskot över."

ur Cajsa Wargs kokbok

Var till biblioteket igår och kom hem med en trave böcker varav några med gamla recept och menyer. I Eva Mannerheim Sparres kokbok hittas mycket gott, Cajsa Wargs kokbok ska även den studeras och från det lilla recepthäftet från Frugård, Rouvankartanon Herkkukirja kan det kanske också plockas ideér till 1800-tals middagen som går av stapeln om några veckor.

Idag äter vi lake! Kokt enligt Cajsas anvisningar, serverade med potatis, morot, purjo och palsternacka i fiskbuljong. D.v.s en härligt god fisksoppa. Nästa gång vi äter lake får det kanske bli Eva Mannerheim Sparres gratinerade lake från Lemsjöholm.

Boktips:
Eva Mannerheim Sparre Kokbok för finsmakare och vanliga hungriga, 1995, Otavas förlag
Cajsa Wargs kokbok Man tager vad man haver,1999, Klassikerförlaget
Rouvankartanon Herkkukirja, (Hedvig Eleonora Lilliehöökin kirjeet) Frugård 1992

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar