5 mars 2013

Arzak kan - du kan också!


På fredag är det internationella kvinnodagen. Inför den, ett blogginlägg  till kvinnor om kvinnor i kockvärlden.

Läste en intressant artikel i Sverige- det nya matlandets blogg (Som bjuder på en matnyhet varje dag under hela 2013).

Minns några episoder från min studietid då stekbordet  och biffarna hade hög status medan kallskänken och grönsakssidan lågprioriterades av de manliga kockstuderandena. Skulle man jobba ihop med killarna fick man armbåga sig fram och mopsa upp sig litegrann om man ville stå vid stekbordet, vilket inte alla gånger var så lätt. Tror  det är en lite annorlunda syn på råvarorna idag, åtminstone i  de s.k."fine-dining" restaurangerna där  alltmer "petigare handarbete" med råvaror krävs. Och grönsaker och rotsaker börjat uppskattas alltmer. Rotsellerin har fått biffstatus=)!

I "de stora tävlingarna" inom restaurangbranschen råder det  manlig dominans. Någon enstaka kvinna kan ibland få fokuset på sig. Bland de (få) kvinnliga toppkockarna i världen är  spanska Elena Arzak den kändaste. Hon öppnar för övrigt med sin far och några andra en ny restaurang i London nu i dagarna (på kvinnodagen!), Läs mer här!

Skolkök då? Tycker mig ha märkt att fler manliga kockar börjat hitta in i skolkök, eller så är det bara så att de gör mer väsen av sig (gör intervjuer, bloggar o dyl.). Detta gäller alltså Sverige, här i Finland är andelen karlar i skolkök inte många procent. Vanligtvis är det fråga om f.d restaurangkockar som sadlat om och vill ha bekvämare arbetstider.

Och hur är könsfördelningen i matklubben jag drar för skolbarn... jo faktum är att i vårens klubb har 75% varit pojkar! Var är ni flickor? - Kom, ni också!!! Vem vet, det kanske bor en liten Arzak i er!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar