23 augusti 2013

Gustafvas taggsvampar och tsarens jordgubbar


Kanske nåt för veckoslutet om taggsvamp hittas:

Stekta bleka taggsvampar

"Svamparna skäras i tunna skifvor, doppas i wispade ägg, rullas i rifvet bröd, beströs med salt och peppar och stekas i smör eller annat passande fett, tills de äro wäl bruna på båda sidorna. Serveras."
ur Gustafva Björklunds Kokbok för husmödrar, elfte upplagan 1885

I en av veckans tidningar hittar jag recept på...

Tsarens jordgubbar

jordgubbar
smetana
farinsocker

Blanda farinsocker i smetana, låt stå och dra i kylskåp servera till jordgubbar. (Gillar såna här superenkla recept som ändå blir lyxiga i smaken!)

Tips: Att blanda honung i smetana är också gott! I Honungssmetanan kan man sen dippa klasar med sura vinbär eller servera den till grillad frukt

Annars är jordgubbar Romanov en klassiker:

4 pers.

1 l jordgubbar
1 dl socker
1 dl citruslikör
saften av en apelsin
lite apelsin sest (yttersta skiktet av (eko)apelsinskal)

Skär jordgubbarna i mindre bitar, Blanda socker, likör, apelsinsaft och sest. Vänd ner jordgubbarna. Låt stå i kylen några timmar innan servering, rör om lite emellanåt. Lägg upp i vackra glas, servera med vispad grädde.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar