Kanske nåt för veckoslutet om taggsvamp hittas:
Stekta bleka taggsvampar
"Svamparna skäras i tunna skifvor, doppas i wispade ägg, rullas i rifvet bröd, beströs med salt och peppar och stekas i smör eller annat passande fett, tills de äro wäl bruna på båda sidorna. Serveras."
ur Gustafva Björklunds Kokbok för husmödrar, elfte upplagan 1885
I en av veckans tidningar hittar jag recept på...
Tsarens jordgubbar
jordgubbar
smetana
farinsocker
Blanda farinsocker i smetana, låt stå och dra i kylskåp servera till jordgubbar. (Gillar såna här superenkla recept som ändå blir lyxiga i smaken!)
Tips: Att blanda honung i smetana är också gott! I Honungssmetanan kan man sen dippa klasar med sura vinbär eller servera den till grillad frukt
Annars är jordgubbar Romanov en klassiker:
4 pers.
1 l jordgubbar
1 dl socker
1 dl citruslikör
saften av en apelsin
lite apelsin sest (yttersta skiktet av (eko)apelsinskal)
Skär jordgubbarna i mindre bitar, Blanda socker, likör, apelsinsaft och sest. Vänd ner jordgubbarna. Låt stå i kylen några timmar innan servering, rör om lite emellanåt. Lägg upp i vackra glas, servera med vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar