3 augusti 2013

Harsyra - men med måtta



Det har blivit allt populärare att plocka råvaror från skog och mark. Växter som kanske inte precis hör till det traditionella köket. Innan man beger sig iväg för att plocka vilda växter är det bra att ta reda på lite mer om dem, ja för det finns faktiskt sådana man bör se upp med. Harsyran (Oxalis acetocella) för att ta ett exempel innehåller oxalsyra, samma syra som man hittar i rabarber. Riktigt små barn och personer som har anlag att drabbas av njursten ska helst undvika grödor rika på oxalsyra.


Svamp med råstekta rotsaker och harsyra-pepparotscreme på rostat bröd:

1 burk crème fraiche
1/2-1 tsk fint riven pepparrot
några msk fint skuren harsyra
1 nypa salt

några brödskivor per person
1 rödbeta
1 palsternacka
några dl valfri svamp
lite honung
salt
peppar
("en liten dutt" vinäger eller vitt vin om man så vill)
olja till stekning.

Blanda ihop ingredienserna i crème frache och låt den stå och dra i kylskåp. Råstek de tunnt skivade rotsakerna, salta lätt och ringla över lite honung. Stek svampen, tillsätt ev. en liten skvätt vinäger, salta lätt. Rosta brödskivorna eller stek dem snabbt i stekpanna. Bre smörgåsarna med krämen och toppa med rotsakerna och svampen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar