8 augusti 2013

Safttider och granskottsexperiment


Vinbärstider och "Saft-Majan" har varit i flitig användning, som vanligt den här tiden på året. Saftat både på jobb och lite hemma. Godast blir det om man blandar svarta vinbär med de röda, men då de svarta inte räcker till har jag också kokat nån sats med bara röda. Lade en vaniljstång med i ett kok för att få lite variation. En god saft att senare koka bärgröt/klappgröt på!

Granskottens tid är över för detta år men under semestern experimenterade jag med granskott i drycker:

Experiment 1. Granskott- och ingefärsmjöd
en liten försökssats. Blev riktigt gott.

2 l vatten
250 g farinsocker
2 rejäla nävar granskott
liten bit färsk ingefära
pyttelite jäst (en liten liten smula bara)
en svätt öl (ca. 1 dl)

Gjorde den enligt samma princip som vanlig mjöd. Hade dock bara farinsocker i så den blev riktigt mörk. Använd  ljust socker om man vill ha den ljus. Inga citroner alls i denna mjöd men en liten bit ingefära för att få lite "sting".

Experiment 2. Granskottssaft- koncentrat

Kokade granskott, saften av en citron, socker och vatten tills det blev som en "lite tunnare sirap". Hällde upp på ren flaska och korkade. Förvaras kallt, utspädes med kallt vatten då den skall drickas, serveras med isbitar. Eller blandas i en sommarbål. Vet att många lägger citronsyra/askorbinsyra med då de saftar för ökad hållbarhet men tycker inte det behövs. Huvudsaken är att flaskorna är riktigt rena, att man fyller dem ända upp och att man korkar dem väl.


Nästa vecka tror jag det blir dags för de första "äppelprojekten". Äpplena börjar vara fem före färdiga.
Och havtornen! Har rekord mycket havtorn i år på mina få buskar. Ett fint blåbärsår har vi också haft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar