27 september 2013

Madickenmat med Lager och svampsnacks
Göran Lagers bok Järnspisar hackekorv & tabberas, 164 recept ur Astrid Lidgrens värld. Förlag: Ersatz 2008

Vad åt de hos Madicken på Junibacken eller hemma hos Emil i Lönneberga? Hur smakade maten? Hurdan var Astrids Lindgrens egen syn på mat? En bok att inta i små doser.  En bok som passar dig som är intresserad av traditionsrätter, historia och goda smaker. Läser om limpor, om hackekorv  och allt möjligt annat och hittar här och där likheter med det finländska matkulturarvet. Ta t.ex "snåldoppa" som lite påminner om vår ludiveetå. Hittar många beskrivningar på rätter som jag någongång smakat på i barndomen. Sånt som isterband och kroppkakor  t.ex. Det var något som blev kvar på andra sidan viken då vi flyttade till Finland.

 Boken vann Måltidsakademiens pris för bästa historiska kokbok år 2008 och visst, den är fin!

I kväll har jag intagit en bit rysk coulibiac med syrad rödkål på fint café, druckit några koppar kaffe i treflig1800tals anda och lyssnat på intressanta historier ur stadens förflutna. Sen kom jag hem och har nu knaprat på lite torkade svarta trumpetsvampar som vi torkat i  parti och minut eftersom vi hittade en hel del under förra skogsrundan och de är så goda! I Lagers bok hittas föresten ett tips om trumpeterna: "Äldre exemplar rivs i mindre bitar, stek den litet långsammare i mycket smör. Häll svampen över en tallrik god spagetti. Ha riven parmesan på i måttliga mängder".  

Men kålcoulibiac + för mycket kaffe + torkad svamp som kvällsmat... hm, det var visst inte så bra kombination tror jag. Måtte magen lugna ner sig innan morgondagen. Och måtte sömnen komma trots kaffeintaget... Hoppas på det bästa, go natt.
1 kommentar:

Christian Tikkanen sa...

En jädrans bra bok, och skribenten själv går inte heller av för hackor när man möter honom live.

Skicka en kommentar