1 oktober 2013

Svart trumpetsvamppasta


Det finns väl inte någon bland matbloggare som har missat avokadopastan. Har man inte bloggat om den så har man kanske läst om den, hört om den, ätit den... ja Gullichsens pastasuccé alltså. Här kommer en utmanare, och nu glömmer vi avokadon för ett tag och riktar blicken mot de djupa skogarna. Där hittar vi en säsongsmak, en nordisk smak av stora mått.

Visste ni att man numera odlar tryffel på Gotland? Läs här. En god tryffelpasta skulle säkert smaka gott i höstmörkret men i brist på tryffel får huvudingredienserna i min pasta bli svart trumpetsvamp, purjolök och zucchini men med några droppar tryffelolja som extra "piff" på varje portion vid servering.

Du behöver
(4 port.)

Några nävar stora fasta trumpetsvampar
Finstrimlad purjo i ca 10 cm långa strimlor, typ julienne
En liten zuccini i skuren i slantar eller strimlor
matolja (med naturell smak)
salt
peppar
några tsk fintskuren färsk rosmarin
tryffelolja
riven ost - ta din egen favorit! Gärna nån närproducerad.

Spagetti

Lägg svampen i uppvärmd torr panna. Låt vätskan dunsta ur svampen. Medan spagettin kokas al dente hinner man stimla purjon och zuccinin. "Woka ihop" svamp, purjo och zuccini i lite olja, smaksätt med salt, peppar och fint skuren rosmarin. Häll vattnet från pastan och rör ner hälften av woken och osten i den. Lägg upp i djupa tallrikar, toppa med andra hälften. Strö ännu lite ost på ytan. Och så lite lite tryffelolja skvättes över varje portion. God snabblagad höstmat med lyxsmak!Ps. Kommentar i efterhand:  Ja lovar... det var faktiskt gott. MEN ska man tro på denna artikel lät jag mig luras.Det finns ingen äkta tryffelolja på flaska. Men det var gott med lite extra tryffelaromer i vilket fall som helst även om trumpeterna i sig har mycket smak.

2 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Ps: det finns tryffelsalt, alltså havssalt med tryffelbitar i, kan förståss inte garantera att de är äkta men... säkert mera äkta en den oljan med tryffelsmak som är syntetisk.
Och en annan sak jag fick lära mig var att okokta ägg kan man tillsätta tryffelsmak i om man lägger dem i en burk med lock tillsammans med Gotländsk tryffel, Tro det eller ei men sedan när man kokar äggen och skalar dem smakar de faktiskt tryffel,( De skall stå ungefär en vecka i burken). Var lite skeptisk till det först men när vi provade själva så var det bara att konstatera att det nog stämmer, äggen smakade tryffel.

Monica sa...

Intressant både med saltet o ägget! Man kunde ju laga "trumpetsvampsalt" också och ha som smakförstärkare i matlagning - ja det måste prövas! Oljan var dyr så den ska nog också användas bort, även om den var fejk.

Skicka en kommentar