4 oktober 2013

Matglädje i praktiken



Vi har hunnit med två skördefester på jobbet på mindre än en vecka! Senaste fredag en fest för barnen på dagtid utomhus, då de fick ta med sig gåvor till skördebordet. Grönsaker som vi skar upp och smakade på som förrätt. Sen åts det skördesoppa med äppelkaka som efterrätt. Följande fest var vår skördefest/matkväll för hela familjen (ena gruppen) nu i veckan.

Matkväll på dagis, ja det betyder mycket extra jobb. Det betyder också extra mycket matglädje. Flera föräldrar kom tidigare och hjälpte till. Personalen hjälpte till. Barnen hjälpte till... ja så egentligen var det inte alls så mycket extra jobb när man tänker efter. Det behöver inte vara tusen sorter när man fixar matkväll, räcker bra med "ganska enkelt" Åtminstone verkade det som om alla var glada och nöjda då kvällen var slut.

Varför håller man en matkväll?

-Det stärker "vi-andan" och familjerna lär känna varandra.
-Det är trevligt att äta tillsammans.
-Föräldrarna får smaka på daghemmets mat.
-Ett tillfälle att visa föräldrarna vad Sapere- smakskola går ut på. (Vi hade ett bord med doftburkar och hemliga påsar som barn och föräldrar kunde undersöka tillsammans.)

På vårt bord:

Rotsaker i ugn med  olja, vitlök & timjan
Speltfyllda tomater med getost/alt. emmenthalost
Grönsallad med tomat, gurka, paprika
Små skålar med oliver, fetaost, soltorkad tomat
Hummus
Pesto
Gräddfilssås
Skördebröd (bakade av barnen)
Äppelkaka med naturell jougurt (smaksatt med vanilj & lite socker)
Kaffe&te
Mjölk/ Citronvatten

Speltfyllda tomater med getost

Halvera tomaterna och ta bort fröhuset med en sked (sparas och mixas till en slät massa)
Koka speltris i grönsaksbuljong
Blanda ner tomatmassan i det avsvalnade speltriset
Tillsätt persilja (mycket) + ev andra örter.
Avsmaka, salta och peppra vid behov.
Fyll tomathalvorna med massan.
Lägg en skiva getost på som lock/ eller strö lite riven ost över
Gratinera i ugn ca.8 min.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar