30 oktober 2013

Med smak av norden: spelt, riatorkad råg, talkonmjöl, nypon och ärtkross


Listar några "nordiska favoriter" jag gärna använder mig av:

1. Speltpärlor (dinkel) istället för långrest ris. Spelt är dyrare än ris men det mättar så mycket mer än ris så man nöjer sig med lite mindre portioner. Ibland kokar jag en kastrull ris och en kastrull spelt. Blandar sedan ihop till en ris-spelt mix för variation och får bättre näringsvärde än att bara använda riset. Gröt lagad på speltflingor eller speltkorn är också mycket mättande och gott! Förutom spelt använder jag ofta korn eller en blandning av korn-råg-vete istället för ris. Numera får man även sådana färdiga blandningar i storköksförpackningar. Gör speltotto eller kornotto istället för risotto med andra ord!

2. Riatorkad råg. När du bakar, byt ut några dl av mjölet till riatorkad råg. Ger lite "rökaktig" arom till brödet. Mitt tidigare inlägg om riatorkad råg.

3. Talkonmjöl. Läs mer här

4. Nypon. Nypon är en härlig råvara. God  kräm, gott i bröddegen, i muslin... (men kvaliten på köpt nyponpulver varierar, köpte nyligen en sort som mest  smakade sågspån!) Nyponpure hittar man i   välförsedda affärers frysdiskar om man inte plockat nypon själv. Nyponideér hittas under etiketten nypon i denna blogg.

5. Ärtkross. En riktigt bra råvara! Hög proteinhalt ( 17,9 g/100 g torkad ärtkross) och bra smak. Passar i biffar, grytor och varför inte i en makaronilåda. Hittade bra recept på flera "ärtkross-rätter" i en tidning nyligen. Prövade detta och gott det blev:

Makaronilåda med ärtkross (6 port.)

2 dl ärtkross
3 dl kokande vatten
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
3 tsk örtblandning
1 tsk paprikapulver
svartpeppar
300 g makaroner
2 dl riven ost
6 dl grönsaksbuljong

Koka upp vatten och häll över ärtkrosset. Låt stå  och svälla 1/2 timme. Skala och riv morötterna, hacka löken. Koka makaronerna obs! ej för länge då de ännu ska i ugnen. Spola ärtkrosset tills vattnet är klart. Fräs löken med morötterna och ärtkrosset i en panna 5 minuter. Krydda. Smörj en ugnsform. Blanda ner makaronerna med ärt-morot-lökblandningen i formen. Slå över buljong och den rivna osten. Strö lite hackade nötter eller ströbröd på ytan.

175 grader ca.35 min

Ps. denna passar även bra för mjölk- och äggallergiker eller veganer då den baserar sig på buljong, lämna bort osten vid mjökallergi/veganvariant  (tillsätt ev. nån ostersättning för veganer).

Fler tips på fina nordiska smaker



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar