3 november 2013

"Hävikkiviikko" och restätardagar


Hävikkiviikko - eller den på svenska kallade "matspillveckan" inleds imorgon i Finland. Veckan då vi ska uppmärksammas om hur vi kan minska på vårt matspill. Livsmedelsaffärer, offentliga kök, privata hem, alla är vi skyldiga till det stora matsvinnet. Mycket som kunde ätas upp om "överflödet" bara togs tilll vara och om maten skulle uppskattas mer.

Här några tips för hemmaköket:
Inför en eller fler "restätardagar" i veckan.  D.v.s dagar då ni går igenom kylskåpet och funderar på vad som borde ätas upp. Det handlar egentligen mest om att skapa en rutin. Senast vi hade en "restätardag" hittades en bit köttfärslimpa (lagad två dagar innan), en rest av fisksoppan vi hade ätit dagen innan samt några kalla kokta potatisar. Dessutom fanns lite salladsingredienser, ägg och bröd hemma. Middag för fyra: soppan räckte till två. Den tredje åt  det sista av köttfärslimpan och stekte potatis, den fjärde som hade ätit stadigt på dagen nöjde sig med en sallad, stekt ägg och ett dubbelt rågbröd. På en "restätardag" behöver inte alla i familjen äta samma sak!

Annat exempel: Varma smörgåsar på "rester".
 Några knackkorvar, lite ostar och, tomat hittades vid
en kylskåpsinventering och fick göra sällskap  i ugnen
med "halvgammalt" bröd.

Pizza, pytt i panna eller varma smörgåsar är  idealiskt då man vill trolla med rester. Gamla ostkanter kan rivas ner och används som toppning till det mesta. Gröt är en mycket användbar restingrediens som kan försvinna ner i en bröddeg eller i biffar. En klick gröt i rotsaks- eller köttfärsmassan gör biffarna bara godare!  Bröd lönar det sig också att ta vara på. Reda pengar att spara! Och  lite halvgamla grönsaker och rotsaker blir till godaste buljong eller kan trollas ner i nån gryta. Renskav med mos och lingonsylt hittar ibland vägen till vårt matbord. Senast lagade jag så mycket skav att det ännu räckte till en "restsås" till nykokt pasta dagen därpå. Pasta och revskav var riktigt gott!

Ett annat enkelt sätt att minska på sitt matsvinn: Köp inte hem så mycket! Man behöver inte ha femtioelva sorters råvaror hemma för jämnan. Se till att ha ett bra "grundförråd" med basvaror. Sen kan man bara köpa hem färskvaror i passlig mängd för  måltiderna. Veckoplanering, eller att åtminstone planera framåt för några måltider i gången hjälper en också att minimera matsvinn.

-För en egen svinndagbok (länkar till en blankett från konsumentförbundet, Finland)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar