17 november 2013

Vildmat på barnens tallrikar


Ut i skogen om höstarna! Artbestäm växter och plocka bär och svamp. Skogen får oss att må bra! Frisk luft och natur kan man väl aldrig få för mycket av? Dessutom är det råvaror av toppklass man hittar i naturen.
Bär, svamp, vilt, fisk, vilda örter: råvaror vi omges av men som trots det lätt glöms bort då matvanorna förändrats.

Att den nordiska "vildmaten" slagit igenom stort under de senaste åren på finrestauranger  runt om i världen är ett faktum. Mycket tog sin fart i och med att Noma i Köpenhamn blev världsbäst för något år sedan. Ny Nordisk Mat har också sett till att den nordiska "vildmaten" blivit kändare ute i världen. Det finns en jättepotential i det vilda. Enligt ELO-säätiö i Finland är nästa stora projekt att lyfta fram det vilda även inom vardagsmat och offentlig måltid.  Det är traditionsmat det handlar om. Rätter som ätits i större utstäckning tidigare men som börjat falla i glömska. Renskav eller viltskav för att ta ett exempel med potatismos och lingonsylt, en rätt som bra kunde finnas på skolmatssedlarna. Spännande vilda växter kan även ge en extra piff på den vanliga vardagsmaten eller dyka upp som en extra ögonfröjd på salladsbordet.

Wild-Food (text på finska)

Vildmatsambassadören köksmästare Sami Tallberg från 
ELO- säätiö vill se vildmat på menyn även i skolorna.
Matglädjeseminariet i Kellohalli 12.11 2013 


Barn av idag har en betydligt sämre artkännedom än barn som växte upp för några årtionden sedan. Barn av idag skulle må bra av mer utomhuspedagogik. Hushållslärarna och eleverna kunde samarbeta mer med skolköken och t.ex planera temaveckor tillsammans. En vildmatsvecka om hösten där bärplockning, artkännedom och vildmat vore temat. Även kockar från rastaurangvärden kunde involveras. Tror det finns många som kunde tänka sig att ge några timmar av sin tid för att inspirera barn och ungdom. I temaveckan kan man fläta in andra ämnen:
Språk: ta reda på t.ex fiskars namn på olika språk, skriv uppsats på främmande språk om vildmat... i matematik beräkna recept o dyl, i konstämnen: gör grupparbeten med temat svampar, bär  o.s.v . Kanske några elever kunde få praktisera i skolköket någon dag under veckan och t.ex fixa fram en bärpaj som efterrätt någon dag. Allt för att få fram budskapet: Vildmat är gott! Vildmat är matglädje.

Läs mer om nyttan med utomhuspedagogik.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar