14 november 2013

En matglad dag på matglädjeseminarium


I veckan var det dags för ett seminarium igen. Två tisdagar i följd har jag kunnat kasta mig loss från jobbet, fått en vikarie till köket, och åkt till Helsingfors för att hålla mig lite uppdaterad om vad som händer i "MatFinland". Förra veckan blev det Ateria-13 och nu ett matglädjeseminarium i Kellohalli Teurastamo. Skönt med lite avbrott i vardagen, och när det ännu handlar om ett kärt ämne för mig: barn och mat/ matfostran för barn, var denna dag riktigt intressant!

Matskolan – Ruokakoulu
styrgruppens ordförande,
matkulturombudsman
Anni-Mari Syväniemi, MTK rf

Först fick vi höra projektledare Bettina Lindfors solskenshistoria om Matskolan-Ruokakoulu inom 4H . Är jätteglad att matskolan tog fart och att även finska 4H kom med i projektet! Över 500 barn har redan fått ta del av matskolan och många matskolor är inplanerade framöver. I matskolan som främst pågår under sommaren och loven får barnen under fyra dagar kocka, besöka bondgård, idrotta, och avslutningsvis laga middag till sin familj.

Mjölkens och motionens betydelse för barns tillväxt berättade sedan mjölkambassadör Kati Laine om från mjölk och hälsa rf. Sedan följde: Matfostran för barn och dess potential i Finland av professor i hushållspedagogik Päivi Palojoki, Helsingfors universitet. Mjölk och pocherade ägg – om barnens matkultur i Finland berättade professor i matkultur, Johanna Mäkelä, Helsingfors universitet, sedan handlade det om (Lågstadie)skolan som matfostrare , Filosofie doktor, utbildare  Seija Lintukangas, Edutaru Ab och så kom det som jag tyckte var bland det mest intressanta under dagen;Läroplanerna förnyas och matfostran introduceras, Undervisningsråd Marjaana Manninen från Utbildningsstyrelsen. -Jess!!! Äntligen har man gjort det möjligt att eleverna kan få hushållskunskap i lägre klasser än nu. Lite justering av timfördelningen var det som behövdes...

Intressant var förstås även det sista framförandet: Barnets rätt att bekanta sig med naturens skafferi och vildmatens möjlighet inom skolbespisningen Vildörtspecialist, köksmästare Sami Tallberg som gärna vill jobba med barn & "vildmat" i framtiden. "Det vilda" har även barnen rätt till!

Mer om vildmaten senare i ett separat inlägg...

Förövrigt blev vi bjudna på en underbart god svamplasagne!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar