8 februari 2014

Små barns näring


Var på föreläsningar igår. Handlade om de nya nationella (Finländska) näringsrekommendationerna samt om glutenfri kost. Handlade också om hur man ska förhålla sig i dagens värld då var och varannan har starka åsikter om mat och vill ha specialkost till sina barn. Vi var många kockar från mindre kök på plats och det var givande att också lyssna på andra som jobbar under liknande villkor. Maria Sannamo poängterade vid flera tillfällen hur viktig råvarornas kvalitet är. Det är bl.a de raffinerade sädesslagen och processade råvaror som vållar problem. För mycket raffinerad stärkelse som finns i så mycket numera är inget våra kroppar mår bra av. Mat från grunden och ekomjöl och sädeslag direkt från kvarnen är m.a.o bäst. Det är bara så!

Vi har överhuvudtaget väldigt få allergibarn på jobbet (ingen glutenintolerant) och det är år sedan jag lagat glutenfri kost. Men bra att uppdatera sig ibland, man vet  ju aldrig när det kan bli aktuellt när nya barn strömmar till.

En annan sak som också betonades var att ha en avslappnad inställning till mat och kostfrågor. Att gå till ytterligheter gagnar ingen.

De nya näringsrekommendationerna kortfattat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar