31 mars 2014

Mat och barn - klubbverksamhet


Måndagseftermiddag och mellanmålsklubb för tio ivriga tredjeklassister. En droppe i havet men jag vill så gärna göra någonting för att föra fram matglädje bland barn. Visst, vi jobbar mycket med mat och barn på ordinariejobbet också men ibland är det bara så roligt att jobba med lite äldre barn. Så några eftermiddagar om våren får det bli lite klubbverksamhet för min del. Men fler klubbdragare skulle behövas! Mat intresserar! Ögonen lyser då de hör att vi ska baka. Uppmärksamt lyssnar de på dagens program. Så mycket mer än scones och smootie och lite "matprat" hinner vi inte med på den lilla tid vi har men gott blir det och duktiga var de! Om en vecka igen... Jordgubb-banan smootie (4-6 pers.)

6 dl jogurt naturell
2 bananer
en påse (250 g) bär, vi hade jordgubbar 
(inhemska behöver ej kokas)
2 msk rågkli

Mixa och häll upp i höga glas.

Scones (4-6 pers.)

3 dl mjölk
100 g smör
7-8 dl vetemjöl (byt gärna ut en del mot fullkorn)
4 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver och salt) i en bunke. Tillsätt det rumsvarma smöret  i blandningen. Nyp in det med fingertopparna. Blanda ner mjölk lite i taget och rör ihop till en deg.
Dela degen i mindre bitar och platta ut till runda kakor 12-15 cm i diameter. Skär två skåror i varje kaka. Nagga med en gaffel. Grädda 250 grader 10 minuter. Servera t.ex med ost eller skinka och paprika.

Intresserad att dra en egen mellanmål-/smakskoleklubb? Här nedan några tips:

Komma igång med en Smakskoleklubb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar