17 mars 2014

TrädgårdstankarDen här tiden på året börjar det klia i fingrarna, snart kan man börja så och odla igen. Kommer fortsättningsvis ha "lättskötta" växter som örter, lök, zuccini, rova och förstås potatis i hemmaträdgården. Grönkålen brukar också bli fin. Sen har vi ju också bärbuskar och äppelträd. De borde klippas och ansas lite. Havtornsbuskarna hemma i stan har varit till glädje de senaste åren då de sakta men säkert börjat ge skörd. Funderar på att skaffa ytterligare några buskar och plantera på ängen vid torpet också. Körsbärträdet mår av nån anledning inte bra. Det har bara gett en handfull bär de senaste åren, vet inte riktigt vad vi ska göra med det...

Men... ännu får man ge sig till tåls. Vinterns sista (?) snö
föll under veckoslutet. Det får bli ärtskottsodlingar på
fönsterbrädet till att börja med.


2 kommentarer:

Mårten Thorslund sa...

Hej, jag är en nyfiken och för nordiskt kulturväxter vurmanda odlare. Havtornsbuskarna du pratar om, hur gör man för att få tag på sådana att plantera själv, vet du det?

Monica sa...

Hej! Jag bor i Finland och beställde mina buskar från en finsk nätsida (Viherpeukalot, sökord: Tyrni) För att lyckas måste man ha både han och honbuskar. Så de säljs i paket med fyra, (en han och tre hon kvistar). Första året kom bara några få bär men för varje år som går kommer det mer och mer. Senaste höst blev det ett par liter och då är buskarna ca.4 år gamla. Sorten vi har är en som inte har så mycket taggar på kvistarna. Här och där på sydkusten och speciellt på Åland växer havtorn även vilt.

Skicka en kommentar