8 juni 2014

Cum grano salis


Vildörtsalt med mjölkört, nässla och björkblad


Vildörtsalt 

3 delar ( t.ex 3 dl) salt (gärna med tillsatt jod)
1 del (1 dl) mix av torkade vilda örter och blad
t.ex björklöv, mjölkört och nässla

Jag brukar passa på och torka örter i ugnen t.ex efter att jag gräddat en kaka eller haft någon ugnsrätt i ugnen. På eftervärmen (med ugnsluckan lite öppen) torkar örterna snabbt. Bred ut dem på ett bakplåtspapper på en plåt och vänd dem några gånger. Låt dem vara kvar i ugnen tills de känns helt torra. Lägg de torra örterna i en plastpåse som du "knådar med händerna" (eller använd en mortel) tills örterna är som ett grönt pulver. Sila  bort grövre skaft. Blanda örtpulvret med salt.

Ett annat exempel på salt: Torkad libbsticka, torkad gräslök (alt.ramslök) och torkad svamp mixas fint och blandas med salt. Ett riktigt gott "umamisalt" som ger smak åt det mesta (och så  kan man helt skippa buljongen).

Lite fakta om salt:

Enligt den senaste uppdateringen av de nationella näringsrekommendationerna bör vi finländare äta max 5 g salt/dag (vuxna). Siffran är något lägre än i de övriga nordiska länderna. 5 gram är ungefär en tesked. Kroppen behöver salt i viss mån så att utelämna salt helt är inte bra. De flesta i vårt land äter dock alldeles för mycket salt. Äter man mycket hel- och halfabrikat är risken stor att man får i sig för mycket så det gäller att se upp.

På senare tid har konsumtionen av flingsalt ökat och likaså alla möjliga andra specialsalt som  t.ex "rosensalt" (Himalayasalt) o dyl. Dessa salter saknar tillsatt jod. Jod är speciellt viktigt för växande barn, gravida, ammande samt veganer. Vid jodbrist finns risk för nedsatt sköldkörtelfunktion. Ett jodiserat salt är att föredra till vardags medan"specialsalt" kan användas mer sporadiskt. Fisk och ägg är också bra jodkällor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar