Vildörtsalt
3 delar ( t.ex 3 dl) salt (gärna med tillsatt jod)
1 del (1 dl) mix av torkade vilda örter och blad
t.ex björklöv, mjölkört och nässla
Jag brukar passa på och torka örter i ugnen t.ex efter att jag gräddat en kaka eller haft någon ugnsrätt i ugnen. På eftervärmen (med ugnsluckan lite öppen) torkar örterna snabbt. Bred ut dem på ett bakplåtspapper på en plåt och vänd dem några gånger. Låt dem vara kvar i ugnen tills de känns helt torra. Lägg de torra örterna i en plastpåse som du "knådar med händerna" (eller använd en mortel) tills örterna är som ett grönt pulver. Sila bort grövre skaft. Blanda örtpulvret med salt.
Ett annat exempel på salt: Torkad libbsticka, torkad gräslök (alt.ramslök) och torkad svamp mixas fint och blandas med salt. Ett riktigt gott "umamisalt" som ger smak åt det mesta (och så kan man helt skippa buljongen).
Ett annat exempel på salt: Torkad libbsticka, torkad gräslök (alt.ramslök) och torkad svamp mixas fint och blandas med salt. Ett riktigt gott "umamisalt" som ger smak åt det mesta (och så kan man helt skippa buljongen).
Lite fakta om salt:
På senare tid har konsumtionen av flingsalt ökat och likaså alla möjliga andra specialsalt som t.ex "rosensalt" (Himalayasalt) o dyl. Dessa salter saknar tillsatt jod. Jod är speciellt viktigt för växande barn, gravida, ammande samt veganer. Vid jodbrist finns risk för nedsatt sköldkörtelfunktion. Ett jodiserat salt är att föredra till vardags medan"specialsalt" kan användas mer sporadiskt. Fisk och ägg är också bra jodkällor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar